From Evin, With Love - Humanity House

Tentoonstelling

overzicht
06.03.18 t/m 05.04.18

From Evin, With Love

From Evin, With Love toont handwerk van gevangen Iraanse vrouwenactivisten uit de Evin-gevangenis. Deze vrouwen zijn mensenrechtenverdedigers, advocaten, lokale politici, cartoonisten en studenten, maar ook gewone burgers en moeders die opkwamen voor hun rechten. Om deze reden zijn ze gearresteerd door de Iraanse autoriteiten. In de tentoonstelling zie je allerlei willekeurige voorwerpen zoals poppen, portemonnees en geborduurde tafelkleden. De vrouwen maakten dit werk tijdens hun gevangenschap. De voorwerpen drukken een duidelijk verlangen naar vrijheid uit.

De Evin-gevangenis in Teheran bestaat uit meerdere afdelingen voor politieke gevangenen. Deze gevangenen zitten, soms ten onrechte, in eenzame of gezamenlijke opsluiting totdat ze worden berecht. Nadat ze zijn overgeplaatst naar de openbare afdelingen, hebben ze beperkte tijd en toegang tot een aantal faciliteiten. Ze kunnen dan materiaal kopen om zichzelf bezig te houden. En met deze materialen maakten de vrouwen hun levendige handwerk met een overduidelijke roep naar vrijheid.

Mansoureh Shojaee is onderzoeker en Iraanse vrouwenactivist. Ze ontving dit werk van de gevangenen en besloot het direct te delen, als mijlpaal in de geschiedenis van de Iraanse vrouwenbeweging.

Kom naar de officiële opening op vrijdag 9 maart.

Openingstijden

  • gesloten
  • gesloten

Over de makers

In 2007 introduceerde de Iraanse Nobelprijswinnares Shirin Ebadi voor het eerst het idee van het Iranian Women’s Movement Museum (IRWMM). Mansoureh Shojaee zette dit initiatief een jaar later in gang in samenwerking met een groep vrouwelijke activisten, kunstenaars en academici. Deelnemende oprichters zijn: Noushin Ahmadi Khorasani, Mansoureh Ettehadieh, Parastoo Forouhar, Soheila Shahshani, Azita Sharaf Jahan, Rozita Sharaf Jahan, en Nasrin Sotoudeh.

Dit project werd in 2009 onderbroken door de Iraanse regering. Maar Mansoureh zette door en startte een stage bij het International Association of Women’s Museums, met daarbij verschillende trainingsprogramma’s in Duitsland, Noorwegen en Italië. De tentoonstelling From Evin, With Love is het eindresultaat van de voortdurende inzet van Mansoureh en haar medeoprichters, dat vanaf september 2017 is gerealiseerd als een gezamenlijk project met de VU Amsterdam.