Tentoonstellingen

From Evin, With Love

From Evin, With Love toont handwerk van gevangen Iraanse vrouwenactivisten uit de Evin-gevangenis. Deze vrouwen zijn mensenrechtenverdedigers, advocaten, lokale politici, cartoonisten en studenten, maar ook gewone burgers en moeders die opkwamen voor hun rechten. Om deze reden zijn ze gearresteerd door de Iraanse autoriteiten. In de tentoonstelling zie je allerlei willekeurige voorwerpen zoals poppen, portemonnees en geborduurde tafelkleden. De vrouwen maakten dit werk tijdens hun gevangenschap. De voorwerpen drukken een duidelijk verlangen naar vrijheid uit.

De Evin-gevangenis in Teheran bestaat uit meerdere afdelingen voor politieke gevangenen. Deze gevangenen zitten, soms ten onrechte, in eenzame of gezamenlijke opsluiting totdat ze worden berecht. Nadat ze zijn overgeplaatst naar de openbare afdelingen, hebben ze beperkte tijd en toegang tot een aantal faciliteiten. Ze kunnen dan materiaal kopen om zichzelf bezig te houden. En met deze materialen maakten de vrouwen hun levendige handwerk met een overduidelijke roep naar vrijheid.

Mansoureh Shojaee is onderzoeker en Iraanse vrouwenactivist. Ze ontving dit werk van de gevangenen en besloot het direct te delen, als mijlpaal in de geschiedenis van de Iraanse vrouwenbeweging.

Kom naar de officiële opening op vrijdag 9 maart.