Kunstwerk Splinter in Den Haag - Humanity House

Tentoonstelling

overzicht
12.01.16 t/m 26.03.16

Kunstwerk Splinter in Den Haag

Hoe kun je menselijkerwijs voortbestaan en verder gaan wanneer je rampspoed ten deel valt? En hoe kun je als individu verder leven wanneer je slachtoffer (geweest) bent, of getuige van verschrikkingen?

In het Humanity House is tot eind maart het kunstwerk Splinter te zien, van kunstenaar Ciska de Hartogh. Het bestaat uit een monumentaal houten hemelbed van antieke vloerdelen met daarboven een videohemel. Onder het bed kruipt een groep gebeeldhouwde gipsen tijgerfiguren vandaan.

Het kunstwerk vertelt een verhaal over trauma-verwerking en menselijke waardigheid. Over het wordingsproces schreef de kunstenaar het gelijknamige boek Splinter, dat bij de tentoonstelling verkrijgbaar is. De kunstenares zal in het voorjaar ook persoonlijk komen vertellen over het  wordingsproces en de achtergrond van het kunstwerk.

Kom zelf ervaren wat het werk met je doet!

Openingstijden

  • gesloten
  • gesloten

Over Ciska de Hartogh

Ciska de Hartogh studeerde kunst in Zuid-Afrika en in Nederland. Ook werkte ze als humanitair hulpverlener ondermeer voor Artsen Zonder Grenzen. Ze zag Rwanda tijdens de genocide, maar werkte ook in de Democratische Republiek Congo en Mozambique, en in Zuid-Afrika o.a. aan het opzetten van een AIDSbestrijdingsprogramma in de townships rond Kaapstad.

In deze jaren onmoette zij duizenden mensen die leefden op de rand van het humanitair aanvaardbare. Het kunstwerk Splinter vormt een reflectie van wat ze meemaakte, en is tegelijkertijd een monument voor menselijke waardigheid en voor haar persoonlijke verwerking.

Meer informatie bij Stroom Den Haag.