Makerslab: de verhalen van Mo en Maria in de etalage - Humanity House

Tentoonstelling

overzicht
20.06.20 t/m 01.11.20

Makerslab: de verhalen van Mo en Maria in de etalage

Hoe is het om te vluchten? Hoe vertel je zo’n ingewikkelde levensgeschiedenis aan iemand die geen idee heeft? Hoe komt je verhaal over en hoe maak je duidelijk dat je identiteit meer is dan alleen dat vluchtverhaal? Wat weet je van elkaars achtergrond en luisteren we eigenlijk nog wel naar elkaar?

Deze vragen liggen ten grondslag aan het Makerslab: een mini-tentoonstelling in de etalage van ons museum. Wij vroegen de Haagse studenten Mohammad Al-Jaf en Maria Toko om hun vluchtgeschiedenis te delen met twee kunstenaars van The Hague Street Art, Jawgem en Richard Sluijs en straatdichter Sjaak Kroes. Zij zetten de  persoonlijke verhalen van Mo en Maria om in beeld en gedicht.

Mo komt uit Irak en is op zesjarige leeftijd met zijn moeder naar Nederland gekomen. Een groot deel van de tocht ging te voet. De ouders van Maria komen uit Angola. Maria wordt tijdens hun omzwervingen in Duitsland geboren. Ze heeft recht op een Nederlandse paspoort en zit momenteel in een naturalisatieproces. Deze achtergrond is medebepalend voor wie zij nu zijn, maar bepaalt tegelijkertijd niet hun hele identiteit.

Op de blog kun je meer lezen over het tot stand komen van deze mini-tentoonstelling. Het wordingsproces, het gedicht van Sjaak Kroes en interviews met Mo, Maria, Jochem en Richard.

Over de studenten:

Mohammad Al-Jaf: Mohammad studeert  International Studies aan de Universiteit Leiden en werk als docent in het Humanity House. Daarnaast leest hij graag boeken en schrijft hij gedichten en verhalen.

Maria Toko: is student European Studies aan de Haagse Hogeschool. Ze is voorzitter van de studentenvereniging “Heart of Africa” en  betrokken bij diverse organisaties en instellingen om onderwerpen rondom inclusie en diversiteit aan te kaarten en te veranderen. Maria is performer in theater, dans en zang. Ze maakt en modereert publieke programma’s.

Over de makers:

Sjaak Kroes is performance dichter, en vertelt het verhaal achter de mens in de meest mooie bewoordingen die hij kan vinden. Hij schrijft gedichten vanuit onderonsjes. Geluksmomenten. Woorden in het bijzonder.

Jochem ‘JAWGEM’ van Aller woont en werkt vanuit Den Haag. Jochem is geïnspireerd door mode, pop cultuur, comics, actie figuren en 80’s new wave.

Richard Sluijs, is oprichter van RichLab, is een veelzijdig en geëngageerd grafisch- & ruimtelijk ontwerper/illustrator/schilder en plannenmaker met eigen studio in Den Haag.

Openingstijden

  • gesloten
  • gesloten

Over de makers