State of Being, documenting statelessness - Humanity House

Tentoonstelling

overzicht
17.03.18 t/m 08.04.18

State of Being, documenting statelessness

In deze tentoonstelling brengt fotografe Anoek Steketee het thema ‘Staatloosheid’ in beeld. Zij portretteerde staatloze mensen, jong en oud, in Nederland geboren of elders: een kwetsbare groep mensen die is vastgelopen in de Nederlandse bureaucratie.

Staatlozen hebben geen officiële nationaliteit, geen paspoort en zodoende geen rechten. Formeel bestaan ze niet. Daardoor kunnen ze geen onderwijs volgen, mogen ze niet werken, hebben ze geen toegang tot medische zorg en kunnen ze niet reizen, trouwen of een bankrekening openen. Sommige mensen zijn staatloos geboren, anderen worden staatloos in de loop van hun leven. In Nederland zijn ongeveer 10.000 staatlozen, wereldwijd ongeveer 10 miljoen.

De portretten zijn onderdeel van de fotoserie Document Nederland, dat in opdracht van het Rijksmuseum is gemaakt. In het kader van het Movies that Matter Festival, is de tentoonstelling te zien van 17 maart tot en met 8 april 2018 op het Spuiplein.

Tip: In samenwerking met Humanity House & UNHCR organiseert Movies that Matter op dinsdag 27 maart om 20:30 een speciale talkshow over staatloosheid. Met onder andere Andrea Vonkeman, directeur van United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) in Nederland en fotograaf Anoek Steketee. De moderator is Bahram Sadeghi. Mogelijkheid tot reserveren volgt binnenkort.

Openingstijden

  • gesloten
  • gesloten

Over de maker

Na haar afstuderen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag heeft Anoek Steketee gewerkt als freelance fotograaf en aan haar eigen projecten. Ze is gepubliceerd in verschillende Nederlandse en internationale tijdschriften en dagbladen zoals Vrij Nederland, the Guardian, Financial Times en CNN. Haar solo tentoonstellingen waren onder andere te zien in het Rijksmuseum, FOAM en het Tropenmuseum. In groepstentoonstellingen was Steketee te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam, Lagos Photo, Cortona on the Move Italië en vele anderen.