Tentoonstellingen

State of Being, documenting statelessness

In deze tentoonstelling brengt fotografe Anoek Steketee het thema ‘Staatloosheid’ in beeld. Zij portretteerde staatloze mensen, jong en oud, in Nederland geboren of elders: een kwetsbare groep mensen die is vastgelopen in de Nederlandse bureaucratie.

Staatlozen hebben geen officiële nationaliteit, geen paspoort en zodoende geen rechten. Formeel bestaan ze niet. Daardoor kunnen ze geen onderwijs volgen, mogen ze niet werken, hebben ze geen toegang tot medische zorg en kunnen ze niet reizen, trouwen of een bankrekening openen. Sommige mensen zijn staatloos geboren, anderen worden staatloos in de loop van hun leven. In Nederland zijn ongeveer 10.000 staatlozen, wereldwijd ongeveer 10 miljoen.

De portretten zijn onderdeel van de fotoserie Document Nederland, dat in opdracht van het Rijksmuseum is gemaakt. In het kader van het Movies that Matter Festival, is de tentoonstelling te zien van 17 maart tot en met 8 april 2018 op het Spuiplein.

Tip: In samenwerking met Humanity House & UNHCR organiseert Movies that Matter op dinsdag 27 maart om 20:30 een speciale talkshow over staatloosheid. Met onder andere Andrea Vonkeman, directeur van United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) in Nederland en fotograaf Anoek Steketee. De moderator is Bahram Sadeghi. Mogelijkheid tot reserveren volgt binnenkort.