Tentoonstellingen

Stille kracht – Oorlogsmoeders

Naar aanleiding van de jaarlijkse inzamelingsactie van 3FM Serious Request, in 2011 voor moeders in oorlogssituaties, exposeert het Humanity House in samenwerking met het Museum Volkenkunde te Leiden twee fototentoonstellingen over het thema. In Leiden is de tentoonstelling ‘De heuvel gebouwd door vrouwen’ van Andrea Bruce / NOOR te zien; het Humanity House toont met de expositie ‘Stille kracht – Oorlogsmoeders’ werk van Yuri Kozyrev, Alixandra Fazzina, Jan Grarup, Stanley Greene, Andrea Bruce en Giancarlo Ceraudo, allen aangesloten bij het fotografencollectief NOOR.

Stille kracht – Oorlogsmoeders

Wereldwijd zijn meer dan tien miljoen moeders geraakt door oorlog. Vaak raken ze alles kwijt, moeten ze vluchten en zijn ze kwetsbaar voor seksueel geweld. De vaders zijn in veel gevallen omgekomen of vermist. Ze moeten zien te overleven zonder huis, zonder eten, zonder schoon drinkwater en zonder toegang tot gezondheidszorg. Ze staan er alleen voor in de zorg voor hun kinderen.

In tijden van oorlog blijkt een moeder keer op keer weer de stille kracht van een gezin. Ze zorgt voor een toekomst voor haar kinderen en voor zichzelf. De foto’s tonen moeders in verschillende situaties, verspreid over de wereld. Het zijn moeders die doorgaan, steeds weer kracht tonen, moeders die elkaar opzoeken en elkaar steunen in donkere tijden. Moeders die, ondanks alles, waarde aan het leven hechten.