Studio Aleppo [Den Haag] - Humanity House

Tentoonstelling

overzicht
08.02.18 t/m 04.03.18

Studio Aleppo [Den Haag]

In de fototentoonstelling Studio Aleppo [Den Haag] stellen vijftig inwoners van Den Haag zich aan je voor. Sommige zijn nieuwkomers, andere wonen hier al heel lang. Ze zijn geportretteerd door voormalig Fotograaf des Vaderlands Robin de Puy.

Studio Aleppo, picturing (new) European citizens is een project van Paradox waarbij in verschillende Europese steden pop-up fotostudio’s worden gebouwd. In elke stad worden nieuwkomers en ‘vaste’ bewoners uitgenodigd zich te laten portretteren door een prominent fotograaf. Door de neutrale omgeving van de fotostudio komen verschillen tussen de groepen te vervallen: De geportretteerden stellen zich voor als legitieme en gelijkwaardige burgers van de stad.

Na een succesvolle editie in Amsterdam en met een editie in Berlijn en Helsinki in het vooruitzicht, is ook Den Haag aan de beurt. In het weekend van 16 & 17 september 2017 werd het Humanity House omgebouwd tot pop-up fotostudio. Hier fotografeerde topfotografe Robin de Puy vijftig Haagse inwoners. Ook werden interviews met de geportretteerden afgenomen over hun binding met de stad.

NEGATIEVEN UIT ALEPPO

Het idee voor Studio Aleppo ontstond toen de Syrische fotograaf Issa Touma tussen het puin in Aleppo het archief van een fotostudio vond: (glas)negatieven en afdrukjes, gemaakt tussen 1920 en 1970. Ze verwijzen op pijnlijke wijze naar de burgers die gevlucht, verwond of gedood zijn, en naar degenen die ondanks alles zijn gebleven. Het blijft gissen naar het verhaal bij elk beeld. Issa Touma heeft de negatieven naar Nederland gebracht en Paradox heeft daaromheen het concept voor Studio Aleppo ontwikkeld.

Openingstijden

  • gesloten
  • gesloten

Over de fotograaf

Robin de Puy (Oude-Tonge, 1986) is de huidige Fotograaf des Vaderlands en een van de meest gevraagde portretfotografen in Nederland. Met haar afstudeerproject ‘Meisjes in de prostitutie‘ won ze in 2009 The Photo Academy Award en in 2013 ontving ze de Nationale Portretprijs. Haar werk wordt gepubliceerd in vele nationale en internationale magazines, zoals New York Magazine, Bloomberg Business Week, ELLE, l’Officiel, Volkskrant en LINDA.

De thema’s onthechting en individualiteit zijn een terugkerend element in haar werk. Ze wil de geportretteerden, de fotograaf en de kijker vragen stellen als Wie ben jij?” “Hoe kijk je naar jezelf?” en “Wat wil je van jezelf laten zien?”.