Tentoonstellingen

Where will we go?

In oktober en november exposeren we de tentoonstelling Where will we go? van fotograaf Kadir van Lohuizen. En niet zomaar bij ons in huis maar op de boulevard in Scheveningen! Voor deze indrukwekkende expositie reisde Van Lohuizen de wereld rond om plekken te fotograferen waar de effecten van klimaatverandering op dit moment al voelbaar zijn.

Door klimaatverandering slinken gletsjers overal ter wereld en smelt het ijs van Groenland en Antarctica in toenemend tempo. De belangrijkste oorzaak hiervan is het stijgende zeewater, vanwege de opwarming van de bovenste kilometer van de oceaan. Door kusterosie, overstromingen en vloedgolven moeten steeds meer mensen hun huis ontvluchten. Het is berekend dat er tussen nu en 2050 tientallen miljoenen mensen naar hoger gelegen gebieden moeten verplaatsen. Niemand weet waar ze naartoe gaan.

Neem bijvoorbeeld de eilandengroep Kiribati in de Grote Oceaan. De volledige bevolking van Kiribati, zo’n 114.000 mensen, zal zich moeten verplaatsen als het water blijft stijgen. Of kijk naar de oostkust van de Verenigde Staten. Die ervaart momenteel een stijging van de zeespiegel die drie keer hoger is dan het mondiale gemiddelde. Voorspeld is dat plekken zoals Miami Beach geëvacueerd moeten worden voor 2060. Moeten we ons voorbereiden op de grootste ontheemding die de mensheid bekend is?

Where will we go? is een fotografische verslaggeving over hoe klimaatverandering heden ten dage bewoonde gebieden aantast. Het zijn foto’s van Groenland, Kiribati, Fiji, de Carteret Atol in Papoea-Nieuw-Guinea, Bangladesh, de Guna Yala archipel in Panama, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Je ziet mensen die nog leven in aangetaste gebieden, maar ook mensen die al naar veiligere plekken zijn vertrokken. De tentoonstelling benadrukt op deze manier de grote complexiteit die komt kijken bij gedwongen verplaatsing van mensen, als ook de implicaties ervan voor mensenrechten.

Locatie

De tentoonstelling is te zien op de boulevard in Scheveningen ter hoogte van het beeld Vissersvrouw van Scheveningen tot aan strandpaviljoen Veronica.


Dit is een onderdeel van dossier