Theater maken met straatmeisjes, hoe doe je dat? vroeg actrice Anna Drijver (30) zich af toen ze ambassadeur werd van Ubuntu Streetkids. Straatkinderen zijn vaak kinderen voor wie plezier maken niet vanzelfsprekend is. Ze moeten elke dag hard werken om te overleven. Door haar inzet voor Ubuntu hoopt Anna dat ze straatkinderen iets kan leren over de lol van op het toneel staan, van een verhaal vertellen, een rol spelen. En ze hoopt simpelweg dat ze hen blij kan maken, kan laten lachen. Door mee te doen aan de workshops van Ubuntu staan deze kinderen, die altijd maar worden weggejaagd, opeens op een podium voor een plein vol mensen die ademloos naar ze luisteren en voor ze klappen, omdat ze het mooi vinden wat ze doen. Wat een verschil met hun dagelijks leven!

Ubuntu Streetkids

Wereldwijd leven meer dan 100 miljoen kinderen op straat, veelal in sloppenwijken. Zonder bescherming toezicht of familie om op terug te vallen. Straatkinderen vormen een uiterst kwetsbare groep. Straatkinderen zijn genoodzaakt om zelf in hun onderhoud te voorzien. Al op jonge leeftijd hebben ze een heftig leven achter de rug. Anna Drijver is sinds 2007 het gezicht van Ubuntu Streetkids, een organisatie die theaterprojecten maakt met straatkinderen om ze hun waardigheid terug te geven en ze weerbaar te maken. Anna reisde met Ubuntu naar Indonesië en Zuid Afrika om daar samen met straatkinderen een theatervoorstelling te maken. In de lente van 2013 was ze opnieuw in Zuid Afrika voor de opening van de Ubuntu Academie in Blikkiesdorp. Deze Academie biedt jongeren uit de townships een 2 jarige opleiding.


Drijver: “Als ik mijn theaterachtergrond kan gebruiken om verwaarloosde kinderen in hun kracht te zetten, dan doe ik dat graag. “