Kunstenaar Arne Hendriks vraagt de bezoeker van Fair Fashion Lab om een eenvoudige belofte te doen: ‘Als je kleren koopt, vraag dan aan de winkelier waar en onder welke omstandigheden deze kleding is geproduceerd.’ Dat zal misschien niet direct tot grote veranderingen leiden, maar wanneer dagelijks honderd mensen deze vraag stellen, dan zal een verkoper daar van lieverlee een eerlijk antwoord op willen geven.

In Bangladesh zijn 1.132 medewerkers van een kledingatelier om het leven gekomen. Arne Hendriks hoopt op een grote hoeveelheid aan beloftes, zodat de dood van deze mensen nog enige betekenis krijgt. Hopelijk sijpelt daardoor op termijn een nieuw bewustzijn door bij industrie en consument over ieders verantwoordelijkheid voor de omstandigheden waaronder onze kleren worden gemaakt. Want die verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij fabriekseigenaren, lokale bestuurders en afnemers, maar vooral ook bij ons, de consumenten.

Over Arne Hendriks

Kunstenaar Arne Hendriks roept in zijn werk vragen op bij de huidige consumptiemaatschappij. Bekendheid kreeg hij vooral met zijn project The Incredible Shrinking Man waarin de notie dat groter en meer altijd beter is ter discussie wordt gesteld. Omdat mensen steeds groter worden, hebben ze meer energie, eten en ruimte nodig. Daarom stelt Hendriks de vraag: Wat als we besluiten om dit proces om te draaien en onze kennis in te zetten om de mens te laten krimpen? Een mens van 50 cm heeft in theorie slechts 2 procent nodig van wat wij nu gebruiken. Met dit onderzoek, dat al meer dan vier jaar gaande is, won Hendriks de Future Concepts Award bij de Dutch Design Awards 2013.

www.arnehendriks.net