Je bent 15 jaar oud en hebt zojuist 100 gulden van je vader gekregen, wat doe je hiermee? Een festival organiseren in het teken van vrijheid en anti-racisme? Dit bedacht Ilco van der Linde (49). Hij verwezenlijkte deze droom en organiseerde Bevrijdingspop en later Bevrijdingsfestivals over het hele land, wat nu met 1 miljoen bezoekers het grootste thematische muziekevenement van Europa is. Daarna volgde het internationaal succesvolle Dance4Life ter bestrijding van hiv en aids en onlangs lanceerde de sociaal ondernemer zijn jongste initiatief MasterPeace.

MasterPeace wil wereldwijd miljoenen mensen inspireren om met muziek, kunst, evenementen, dialoog en social media zoveel mogelijk gewapende conflicten te voorkomen. Jongeren over de hele wereld worden aan elkaar verbonden en wisselen kennis uit over hun eigen vredesprojecten. Een groots vredesconcert is op 21 september 2014, de internationale dag van de vrede, met artiesten uit alle conflictgebieden van de hele wereld, is één van de vele hoogtepunten van MasterPeace, dat in 40 landen aan de slag is.

Ilco richt zich met al zijn projecten altijd op beleving.“We gebruiken te veel woorden en dikke boekwerken”,vindt Van der Linde, “terwijl het juist gaat om het maken van hartverbindingen.” Op basis van dit motto maakt hij zich hard tégen onverschilligheid en vóór verbinding. Vanuit die drive heeft hij met zijn energieke verschijning de afgelopen decennia al miljoenen mensen bereikt en velen daarvan aangezet tot actieve betrokkenheid bij belangrijke sociale thema’s.

www.masterpeace.org