Eigenlijk vond hij het maar een raar idee om muziek te maken, plezier te hebben met  jongeren van wie hij nooit zal begrijpen wat ze hebben meegemaakt. Ze zijn tastbaar dichtbij, maar wat ze bij zich dragen is voor Merlijn Twaalfhoven (37) onmogelijk voor te stellen. Toch wilde Merlijn met zijn Syrious Mission muziek maken met kinderen in vluchtelingenkampen in Syrië.

Muziek helpt trauma’s Syrische kinderen
Merlijn reist in 2013 met een team van musici naar het Syrische vluchtelingenkamp Zaatari in Jordanië, waar zo’n 175.000 vluchtelingen verblijven. In samenwerking met UNICEF krijgen de kinderen in het kamp workshops waarin zij op muzikale wijze hun verhaal leren delen met elkaar en de buitenwereld. Met de muziekmissie hoopt Merlijn een doorbraak teweeg te kunnen brengen in de verlammende situatie waarin de wereld zich te weinig lijkt aan te trekken van het geweld in Syrië. Twaalfhoven weet uit ervaring dat muziek een effectieve manier is om kinderen te leren hun verhaal te delen.

Met de workshops en concerten wil Merlijn de verlammende situatie waarin de wereld zich afzijdig houdt van het geweld in Syrië, doorbreken en actieve verbintenissen maken tussen Nederlanders en de Syriërs die níet het journaal halen. Juist zij vertellen ons veel meer over de situatie dan beelden van rook en puin.
Een paar dagen voor het concert zijn er rellen in het kamp en wordt alles verplaatst naar een school in het Jordaanse grensstadje Ramtha. Uiteindelijk doen er eind april 400 kinderen uit zowel het Syrische vluchtelingenkamp als Ramtha mee aan twee concerten.

www.syriousmission.org