Monique van Heist daagt bezoekers van Fair Fashion Lab uit om zelf te ervaren hoe het is om een kledingstuk te maken en te ondergaan wat hierbij komt kijken. Hiervoor stelt zij het patroon van haar ontwerp de ‘protestcoat’ – een jas geïnspireerd op krakerskleding uit de jaren tachtig – beschikbaar.
In een gestileerd atelier kan de bezoeker de jas passen, het patroon van de ‘protestcoat’ in de juiste maat overnemen en de jas thuis zelf maken. ‘Protest’ is Van Heists reactie op de massaproductie in de kledingindustrie. Het project is een ode aan zelfwerkzaamheid en biedt een verrassende kijk op het ambacht van de kleermaker.

Over Monique van Heist

Tegendraads: het woord typeert zowel Monique van Heist zelf, als haar collectie. Als modevormgever verzet zij zich tegen de heersende grillige wetten van het modesysteem en kiest ze haar eigen weg en plek binnen de industrie.

Monique van Heist begon haar label ‘moniquevanheist’ in 2004 na het behalen van haar MA fashion design aan het Fashion Institute Arnhem. Vanuit haar haat-liefdeverhouding met de modewereld lanceerde ze haar project HELLOFASHION, waarmee ze in 2008 de Dutch Fashion Award won.

HELLOFASHION is een doorlopende collectie ‘moniquevanheist’-klassiekers waarmee de ontwerpster het heersende modesysteem wil uitdagen. Deze permanente en voortdurend groeiende collectie omvat behalve kleding, ook accessoires en lifestyle-producten als meubilair, make-up advies en zelfs recepten. De hele collectie is onbeperkt beschikbaar en stelt de door commerciële krachten gesuggereerde vergankelijkheid van mode aan de kaak.

www.moniquevanheist.com