Hoe doen industrieel ontwerpers onderzoek naar duurzame kleding? Natascha van der Velden werkt aan de TU Delft en wil bezoekers van Fair Fashion Lab een idee geven van hoe zij, als wetenschapper, met dit onderwerp omgaat.

Wetenschappers proberen altijd zoveel mogelijk orde te scheppen in de veelheid aan informatie die zij verzamelen. Dit doen zij door gebruik te maken van methodes en het volgen van strategieën. In de installatie Life Cycle Clothing wordt het EcoDesign Strategy Wheel geïntroduceerd. Dit is een methode voor het denken in levenscycli (LifeCycle Thinking) die wordt gebruikt om duurzame designstrategieën te selecteren en te communiceren.

Samen met afstudeerder Kirsten Lussenburg laat Natascha van der Velden zien hoe dit model wordt toegepast in het onderzoek waar zij nu mee bezig zijn – naar onder meer het gebruik van biomaterialen en 3D-printen. Bovendien introduceren zij een geheel nieuw concept voor duurzame kleding en dagen zij de bezoeker uit om mee te denken en eigen ideeën op te sturen. Het beste idee wordt origineel beloond.

Over Natascha van der Velden

Natascha M. van der Velden studeerde industrieel ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft. Na haar afstudeerproject over milieuaspecten van kleding werkte zij als productmanager in de confectie-industrie en in de grafische sector. In 2001 begon zij voor zichzelf als bedenker en uitvoerder van kunst- en literatuurprojecten. Met verschillende ontwerpstudio’s ontwikkelde zij ook uiteenlopende textiele producten.

Een aantal jaren geleden keerde Natascha van der Velden terug naar de TU Delft en begon een promotieonderzoek naar het gebruik van strategieën en methodes uit het productdesign bij de ontwikkeling van duurzame kleding. Op basis van de resultaten van haar onderzoek informeert en adviseert zij ontwerpers en bedrijven uit de confectie-industrie.