Wat zijn de verhalen achter kleding uit de massaproductie? Hoe zijn de kleren gemaakt? Wie was er bij betrokken? En was de productie eerlijk? Wat weten we eigenlijk van de wereld achter onze kleding?

Allemaal vragen waarop we nauwelijks antwoord kunnen geven door het gebrek aan transparantie in de kledingindustrie. Het witte T-shirt, een van de meest algemene, in massa geproduceerde kledingstukken, is het centrale element in de vormgeving van deze tentoonstelling. Het staat symbool voor de huidige humanitaire problemen in de kledingindustrie. Iedereen heeft wel een wit T-shirt en zal zich daarom betrokken voelen bij dit verhaal.

Het witte T-shirt is tot een tijdelijke interface gemaakt, een fragiel gordijn gemaakt van 600 tweedehands T-shirts die we kregen van KICI en mensen uit heel Nederland. Het gordijn verbergt en onthult de verhalen van vijf kunstenaars, die vragen aan de orde stellen over de status quo in de kledingindustrie en die ideeën aandragen voor een eerlijke toekomst voor die industrie. Na afloop van de expositie gaan de T-shirts terug naar KICI waardoor ze weer in het recycleproces worden opgenomen.

Space&matter’s Federica Heimler is de verantwoordelijk projectarchitect voor de t-shirt installatie. Zij werkte hierbij samen met mode ontwerpster Olga Vokalova en constructeur Woodies at Berlin.

space&matter

space&matter is een Amsterdams bureau voor architectuur, stedenbouw en conceptontwikkeling. Het in 2009 door Sascha Glasl, Tjeerd Haccou en Marthijn Pool opgerichte bureau werkt tegenwoordig met twaalf ontwerpers aan een breed scala aan projecten van verschillende omvang. Recent kreeg space&matter een eervolle vermelding bij de verkiezing van de Architect van het Jaar 2013.

De ontwerpen en strategieën die space&matter ontwikkelt zijn steeds gericht op de werking in hun sociaal-culturele context. Binnen sterke architecturale kaders nodigen de ontwerpen de gebruikers uit tot interactie. space&matter creëert integrale ontwerpen die meer als een startpunt functioneren dan als een statisch eindresultaat. De eindgebruikers vervullen een cruciale rol in het succes van ieder project.

Duurzaamheid, recycling en hergebruik zijn terugkerende thema’s in veel van space&matters projecten, waaronder ‘De Ceuvel’, een creatieve incubator in een vervuild gebied, ‘Schoonschip’, een duurzame drijvende gemeenschap en ‘Sweets’, hotelkamers in leegstaande brugwachtershuisjes.

www.spaceandmatter.nl