Onze 100.000ste bezoeker: Liu Chang Wei uit Xianyang - Humanity House
EN
Blog
6 augustus 2015

Onze 100.000ste bezoeker: Liu Chang Wei uit Xianyang

Persbericht

Het moest een beetje met handen en voeten, maar het Humanity House in Den Haag verwelkomde hem donderdag 6 augustus als 100.000ste bezoeker: Liu Chang Wei uit de Chinese prefectuur Xianyang, bij Xi’an. Hij was in het museum op aanraden van zijn dochter, die via de telefoon ook voor hem als vertaler optrad.

Het Humanity House laat bezoekers in een ervaringsreis van ongeveer drie kwartier ondervinden hoe het is om te moeten overleven in een conflict- of rampgebied. Daarbij vinden er in de diverse zalen in het monumentale pand bijna dagelijks bijeenkomsten plaats: onder meer debatten, lezingen, films en seminars over humanitaire thema’s. Ook biedt het gebouw ruimte aan tijdelijke tentoonstellingen, zoals momenteel de fototentoonstelling Stories of Change in samenwerking met World Press Photo.

Sinds de opening in 2010 kent het jaarlijks een flinke groei in het bezoekersaantal: het eerste jaar stapten er zo’n 12.500 mensen over de drempel, het tweede jaar waren dat er 19.000 en vorig jaar zo’n 30.000. De 100.000ste vandaag, toont dat die groei nog heeft doorgezet. Directeur Lisette Mattaar: “Fijn om aan de bezoekersaantallen te merken dat de thema’s die we behandelen voor mensen relevant zijn. Zeker nu vluchtelingenthema’s dagelijks in het nieuws zijn, willen we bijdragen aan een juiste beeldvorming rondom de vaak complexe problematiek.”

Volgens bezoekersonderzoek komen de meeste geïnteresseerden in het Humanity House uit Zuid-Holland, maar de 100.000ste – naar wie uiteraard angstvallig werd uitgekeken – bleek maar liefst 7300 kilometer verderop te wonen. De bloemen die hij als verrassing kreeg, liet hij dan ook liever achter: veel te onpraktisch op reis. Gelukkig paste in zijn rugzak wel een reep fair trade chocolade uit ons Museumcafé.

Plan was eigenlijk om de 100.000ste bezoeker niet alleen bloemen aan te bieden, maar ook een jaar lang gratis toegang tot alle activiteiten die in het Humanity House plaatsvinden. Deze zomer zijn er bijvoorbeeld elke week films in de open lucht op het terras, en in september staat onder meer de bijzondere expositie Moving People op de agenda. Omdat de reiziger uit Xianyang daar natuurlijk niet zoveel aan heeft, wordt die prijs later deze zomer alsnog uitgereikt… aan een willekeurige bezoeker. Een extra reden voor een bezoekje, misschien?

 

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: