Een digitale les over oorlog, kinderen op de vlucht en vrede

In 2020 herdenken we dat 75 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog is geëindigd. Sindsdien is er in Nederland vrijheid. Maar helaas geldt dit niet voor alle landen in de wereld. Miljoenen mensen zijn op de vlucht omdat ze in hun thuisland niet veilig zijn.

Hoe voelt het om te leven in een land waar je wordt gediscrimineerd omdat je anders bent, waar je je ineens aan vreemde regels moet houden of geen toegang hebt tot goed onderwijs?

In de digitale les Vrijheid in Beeld van Unicef en Humanity House ervaren leerlingen door interactieve opdrachten, video’s en dilemma’s dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. Ze denken na over wat vrijheid voor hen betekent en leren meer over de VN en kinderrechten. Aan de hand van echte verhalen, zoals die van Obada (Syrië) en Akhrat (Irak), horen ze hoe het leven is voor kinderen op de vlucht.

De digitale les is dankzij een uitgebreide docentenhandleiding eenvoudig in de klas uit te voeren.

Ga naar de digiles

Aanvullende opdracht: Unicef Kinderrechten Filmfestival

Wil je na afloop van de digitale les dieper ingaan op het thema vrijheid? Dat kan met een opdracht voor het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. In een verhaal, tekening of filmpje verbeelden je leerlingen hoe zij als VN-baas voor vrijheid zouden zorgen, als echt alles mogelijk was. De beste inzendingen worden verfilmd onder begeleiding van een filmcoach en met jouw leerlingen in de hoofdrol.

En dat is niet alles. De filmpjes worden vertoond op het YouTubekanaal van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival: met 85 miljoen views en 115.000 abonnees een van de succesvolste educatieve kanalen van Nederland. Ook zijn ze te zien tijdens een speciale première van het Kinderrechten Filmfestival. Onder het kopje eindopdracht van de digitale les vind je meer informatie.