Wereldleiders op de vlucht - Humanity House
2 juni 2017

Wereldleiders op de vlucht

Trump, Poetin of Assad op de vlucht: hoe zou dat eruitzien? De Syrische kunstenaar Abdalla Al Omari toont het in The Vulnerabilty Series.

Kwetsbaar

Donald Trump in gescheurde kleren, Angela Merkel als een oud dametje dat even uitrust en Barack Obama, Vladimir Poetin, Kim Jung-un en Bashar al-Assad gedwee in de rij voor een kopje soep. Het zijn enkele beelden uit ‘The Vulnerabilty Series’ van Abdalla Al Omari, zelf gevlucht uit Syrië en momenteel woonachtig in Brussel. Zijn serie toont de kwetsbaarheid van deze machtige wereldleiders. En, zo zegt hij “die kwetsbaarheid is juist een kracht. Het zorgt ervoor dat we compassie voor elkaar hebben en voor elkaar zorgen. Ik ben zwak. En jij, officieel de sterkste, bent ook helemaal niet zo sterk. Laten we dit vieren” schrijft hij op zijn website als een boodschap aan de machtigen der aarde.

Donald Trump als vluchteling. © Abdalla Al Omari

Donald Trump als vluchteling.

Angela Merkel als vluchteling. © Abdalla Al Omari

Angela Merkel als vluchteling.

Bashar al-Assad als vluchteling. © Abdalla Al Omari

Bashar al-Assad als vluchteling.

Een vluchteling is een mens

Iedereen kan in een moeilijke situatie terechtkomen, of je het nu wilt of niet. En elke vluchteling heeft zijn eigen verhaal. Omari zet zich af tegen het beeld van ‘de vluchteling’. Die bestaat niet. “Als er in de media over vluchtelingen wordt gesproken, gaat het over aantallen. Terwijl het zou moeten gaan óver de vluchtelingen: wie zijn deze mensen? Wat zijn hun verhalen? Want als je de verhalen van mensen kent, ook al is het maar heel basic, dan ontstaat wederzijds respect en begrip.”

Te zien

The Vulnerabilty Series is t/m 6 juli te zien in de Ayyam Galery in Dubai. Kleine kans dat je daar naartoe gaat, maar gelukkig houdt Omari je op zijn Instagram account en website op de hoogte van zijn werk. Bekijk ook onderstaande video waarin hij de veroorzaker van zijn vlucht, de Syrische president Assad, tot in detail schildert. En zelfs een beetje medelijden met hem krijgt.

Bron: Brekend.nl, Voor de wereld van morgen

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: