Rampen & Conflicten: Mexico. Drugsoorlog 2006-heden
De Mexicaanse regering probeert het geweld in te dammen, maar dat lukt niet. De macht van de bendes reikt ver.
Mexico. Drugsoorlog 2006-heden
Land: Mexico
Periode: 2006–heden
Type conflict: Drugsoorlog
Conflict: Maffiabendes vechten om de controle over de handel in drugs naar de Amerikaanse markt
Betrokken partijen: Diverse drugsbendes, de Mexicaanse regering (gesteund door de Verenigde Staten)
Geschat aantal slachtoffer: Zo’n 60.000 doden
Drugs als cocaïne, cannabis en amfetamine (speed) zijn illegaal en daarom duur. Er valt heel veel mee te verdienen. De Mexicaanse bendes die drugs leveren aan de Amerikaanse buren verdienen bij elkaar zo’n € 10.000.000.000 (10 miljard!) per jaar. Het is niet voor niets dat zij in een onderlinge, zeer gewelddadige strijd verwikkeld zijn. In een discotheek in de westelijke staat in Mexico, Michoacan, gooiden bendeleden eens de afhakte hoofden van vijf mensen op de dansvloer. Puur om te zeggen: ‘Met ons valt niet te sollen’.
De Mexicaanse regering probeert het geweld in te dammen, maar dat lukt niet. De macht van de bendes reikt ver. Zelfs in het leger en bij de politie worden mensen voor veel geld omgekocht om mee te werken.
Tien jaar geleden beheersten de Colombiaanse bendes de markt van cocaïne. Nu zijn de Mexicaanse bendes heer en meester. Zij controleren 90 procent van de cocaïnetoevoer naar de Verenigde Staten. Het kent de volgende oorzaken. De VS zetten hun middelen ter bestrijding van de drugshandel in andere gebieden in (de Cariben en de eigen staat Florida). Ook speelt mee dat de politieke partij die tientallen jaren de dienst uitmaakte in Mexico, niet meer aan de macht is. Deze partij (PRI) wist door onderlinge deals met de drugsbazen het geweld te beperken. In de VS roepen steeds meer politici om de handel in drugs legaal te maken. Zij hopen dat de prijs ervan dan daalt en het geweld afneemt.