Verhalen van jongeren in oorlogsgebied - Humanity House
23 november 2015

Verhalen van jongeren in oorlogsgebied

Partner

Rode Kruis

Na een ramp komt het Rode Kruis direct in actie. De eerste prioriteit is levens redden! Met meer dan 100 miljoen vrijwilligers wereldwijd is het Rode Kruis altijd ter plaatse. Ook herstelt het Rode Kruis het contact tussen familieleden die elkaar in de chaos zijn kwijtgeraakt. De organisatie helpt vanuit zeven grondbeginselen: menslievendheid, onpartijdigheid, neutraliteit, onafhankelijkheid, vrijwilligheid, eenheid en algemeenheid.

Bijna 50 miljoen kinderen en jongeren kunnen op dit moment als gevolg van oorlog of conflict niet (regelmatig) naar school. In plaats daarvan zijn zij bezig met overleven. Maar zij verdienen meer. Deze kinderen en jongeren moeten de kans krijgen zich te ontwikkelen, zodat zij kunnen werken aan de toekomst van zichzelf en hun land.

“We missen een belangrijke fase van ons leven. En die kunnen we nooit meer over doen.” Zo vat de vijfitenjarige Obed de gevolgen van het conflict voor zijn ontwikkeling samen. Sinds president Bozizé  in 2013 werd afgezet, verkeert de Centraal-Afrikaanse Republiek in een constante staat van conflict en  geweld. Met ook een direct effect op het onderwijssysteem van het straatarme land. “Meestal lukt het niet eens om naar school te gaan”, vervolgt Obed. “De kogels fluiten om je oren of de wegen zijn versperd. En wanneer het wél lukt om op school te komen, zijn er vaak maar een paar onderwijzers aanwezig. Of zelfs geen één, als de situatie echt onveilig is.” Onder de meest extreme omstandigheden blijven de leerkrachten gedreven om les te geven, waar en wanneer ze kunnen. “Van en naar school wandelen is al buitengewoon gevaarlijk, vooral voor de jongere kinderen”, vertelt Gombet, leerkracht in een schoolgebouw waar 6 scholen op elkaar gepakt zitten. “En wanneer het al veilig is en de scholieren komen, is het hier overbevolkt. We ontvangen leerlingen uit de buurt, maar ook van 5 andere scholen in het district die vanwege plunderingen nu gesloten zijn. Ook komen er kinderen en jongeren uit de naburige vluchtelingenkampen. We hebben onvoldoende lesmaterialen en missen sanitaire voorzieningen en water. Ander punt is de niveaus van de leerlingen. Ik geef les aan beginnende lezers en jongeren van 16, 17 jaar. Ik los dat nu op door het lokaal in drieën te verdelen en de groepen steeds weer instructies te geven. Het is verre van ideaal, maar het weerhoudt me er niet van om les te blijven geven. Het is niet eerlijk. Kinderen zouden niet het slachtoffer mogen zijn van dit conflict. Onder alle omstandigheden moeten kinderen de ruimte krijgen om te leren.”

In 2015 zet ​​​​​​​​​​3FM Serious Request 2015 zich in voor de generatie van de toekomst in oorlog en conflictgebieden: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling. Lees hier meer verhalen over jongeren in conflictgebieden en 3FM Serious Request.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: