Rampen & Conflicten: Georgië. Conflict om Zuid-Ossetië, 2008
Na diverse gewelddadige incidenten tussen Zuid-Ossetiërs en Georgiërs verergert de situatie in 2008.
Georgië. Conflict om Zuid-Ossetië, 2008
Land: Georgië
Periode: 2008
Type conflict: Politiek conflict met Rusland
Conflict: De provincie Zuid-Ossetië wil onafhankelijkheid van Georgië. Rusland steunt Ossetië en grijpt in
Betrokken partijen: De regering van Georgië, de regio Zuid-Ossetië, de regio Abchazië, Rusland, Europese Unie
Geschatte aantal slachtoffers: 2.000 doden, 158.000 vluchtelingen
In Georgië, een voormalige republiek van de Sovjet-Unie (nu Rusland), wil de regio Zuid-Ossetië onafhankelijk worden. Na diverse gewelddadige incidenten tussen Zuid-Ossetiërs en Georgiërs verergert de situatie in 2008. Het leger van Georgië valt dan de regio binnen. Er volgen zware beschietingen.
Binnen een dag stuurt Rusland een grote hoeveelheid militairen naar Zuid-Ossetië om de – zoals zij zeggen – ‘veiligheid van de Russen in het gebied te beschermen’. Dan ontstaan er zware gevechten tussen het Russische leger en de Georgische troepen. Rusland, met veel meer militaire macht, bezet daarbij ook delen van Georgië. Voormalige president Sarkozy van Frankrijk weet via onderhandelingen een einde aan de oorlog te maken.
Rusland en Georgië beschuldigen elkaar tijdens het conflict over en weer van valse informatie. Het is onduidelijk wie gelijk heeft. De Europese Unie concludeert een jaar later dat Georgië de oorlog is begonnen en dus de schuldige is. Uiteindelijk verliest Georgië door de oorlog de controle over de regio Zuid-Ossetië. Weinig landen in de wereld erkennen de onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië. Maar Rusland wel. De situatie blijft erg gespannen en onduidelijk.
Tijdens de inval van de Russen in Georgië komt bij een bomaanslag de Nederlandse cameraman Stan Storimans om het leven. Een Nederlands onderzoek concludeert dat Storimans omkwam door een Russische clusterbom (die heel veel kleine bommen uitstrooit). Maar Rusland zegt dat de cameraman wordt gedood door Georgische troepen die over clusterbommen zouden beschikken.