Internationale Vrouwendag: Het verhaal van Layla Tallou - Humanity House
5 maart 2020

Internationale Vrouwendag: Het verhaal van Layla Tallou

Ruim vijf jaar geleden pleegde Islamitische Staat (IS) een aanslag op het Yezidi-volk in Noord-Irak. Daarbij werden duizenden vrouwen en kinderen gevangengenomen, verhandeld en misbruikt.

De dappere Layla zette deze afschuwelijke ervaringen om in een boek. In het kader van Internationale Vrouwendag delen wij haar verhaal.

Ruim vijf jaar geleden werd de Yezidi-gemeenschap in Irak aangevallen door strijders van Islamitische Staat (IS). Bijna 7000 vrouwen mensen werden gevangen genomen. Een groot deel van de vrouwen die zijn ontsnapt of bevrijd leeft nu in opvangkampen in Noord-Irak. Hun situatie lijkt uitzichtloos, maar sommige vrouwen durven voorzichtig weer te dromen van een betere toekomst.

Layla is een van die vrouwen. Zij schreef het boek ‘Layla and the nights of pain’, waarin ze vertelt hoe ze in 2016 werd ontvoerd. Bijna drie jaar later lukt het Layla om te ontsnappen aan IS. Ze vlucht naar een opvangkamp en neemt het dappere besluit om haar verhaal op te schrijven. In het boek vertelt ze over de vernederingen, het seksueel misbruik en hoe ze acht keer werd doorverkocht.

Met haar boek vraagt Layla wereldwijd aandacht voor de Yezidi-vrouwen. De gebeurtenissen hebben diepe sporen nagelaten en de situatie in de kampen lijkt uitzichtloos. Het is een van de weinige keren dat een vrouw naar buiten treedt met haar persoonlijke verhaal. Ook is het de eerste keer in de Yezidi-gemeenschap dat een broer zo dapper is om het verhaal van zijn zus aan te horen en op te schrijven. De broer van Layla heeft haar namelijk geholpen bij het schrijven van haar boek.

Hoe bouwen Yezidi-vrouwen de gemeenschap op na IS?

In de zomer van 2019 deelden drie dappere vrouwen hun verhaal tijdens een speciale editie van Hague Talks in Humanity House. Zij deelden hun ervaring en vertelden over het leven na IS in Noord-Irak.

Het leven van deze vrouwen werd daarnaast in beeld gebracht door Hivos. In een bijzondere fototentoonstelling getiteld: ‘Durven dromen: vijf jaar na de aanval op het Yezidi-volk’ (eerder te zien in de Foyer van Humanity House) vraagt Hivos aandacht voor deze vrouwen. De beelden laten de overlevingskracht van vrouwen zien die nu nog in een kamp wonen, maar die hun blik voorzichtig weer op de toekomst durven te richten.

 

Terugkijken. Layla Tallou tijdens Haguetalks: Vijf jaar later: Hoe bouwen Yezidi-vrouwen de gemeenschap op na IS?

Hivos vraagt aandacht voor de situatie van Yezidi-vrouwen in Irak en hun overlevingskracht. Samen met EMMA, een vrouwenrechtenorganisatie die werkt aan een vredig, veilig en modern Iraaks Koerdistan, steunt Hivos de vrouwen die zijn ontsnapt of bevrijd en werken aan een nieuwe toekomst.

Over de foto: Iman Ido werd gevangen genomen door IS toen ze pas tien jaar oud was. Na drie jaar wist ze te ontsnappen. Iman werkt nu in een kledingwinkeltje in het vluchtelingenkamp, maar heeft grotere ambities: ‘Ik wil advocaat worden, voor de rechten van de Yezidi’s opkomen en het opnemen tegen IS.’

Durven dromen: vijf jaar na de aanval op het yezidi-volk 2

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: