Rampen & Conflicten: Kenia. Politiek conflict, 2008-heden - Humanity House
17 januari 2017

Rampen & Conflicten: Kenia. Politiek conflict, 2008-heden

Kun je een president buiten zijn eigen land voor de rechter slepen voor misdaden die hij heeft gepleegd vóór hij president werd?

Oxfam Novib Stichting Vluchteling ICCO and Kerk in Actie Hivos Cordaid CARE Nederland UNICEF Het Rode Kruis

Kenia. Politiek conflict, 2008-heden

Land: Kenia
Periode: 2008-heden
Type conflict: Politiek conflict
Conflict: Oplaaiend geweld nadat de uitslag van de verkiezingen in 2008 niet wordt geloofd
Betrokken partijen: Diverse bevolkingsgroepen (waaronder Kikuyu, Luhya, Luo, Kalenjin) en een elite die hun eigen groep voortrekt
Geschatte aantal slachtoffers: 1.500 doden, 600.000 vluchtelingen

Alle voorbereidingen zijn getroffen. De Verenigde Naties hebben miljoenen dollars gepompt om de verkiezingen van eind december 2007 in Kenia goed te laten verlopen. Maar drie dagen later, als de uitslag bekend wordt, lijkt het voor niets te zijn geweest. Beschuldigingen van valse stemmen leiden ertoe dat onderhuidse spanningen plots oplaaien. Diverse etnische bevolkingsgroepen gaan elkaar te lijf. Later blijkt uit onderzoek dat personen rond de presidentskandidaten hun eigen etnische groep hebben aangezet tot geweld. Pas na twee maanden onderhandelen keert de rust terug. De twee belangrijkste kandidaten besluiten samen een regering te vormen. Zij houden hun eigen etnische groep nu in toom. Dat lukt met constante druk van andere landen.

Kun je een president buiten zijn eigen land voor de rechter slepen voor misdaden die hij heeft gepleegd vóór hij president werd? De Verenigde Naties willen dat Kenia de schuldigen berecht die tot de gruwelijke misdaden begin 2008 hebben aangezet. Maar Kenia blijft dat uitstellen. Dan start het Internationaal Strafhof in Den Haag een proces. Het Hof is opgericht om personen te vervolgen die verdacht worden van gruweldaden en die niet in eigen land (kunnen) worden berecht. Drie verdachten worden aangeklaagd. Een van hen is de man die in 2013 democratisch wordt gekozen tot president van Kenia: Uhuru Kenyatta. Rijke landen weten niet goed hoe ze hiermee moeten omgaan. Gewoon zaken doen met Kenia en hun president? Of hem behandelen als een misdadiger?

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: