Rampen & Conflicten: Sierra Leone. Politiek conflict, 1991-2000
In 1991 valt het rebellenleger RUF de regering in Sierra Leone aan om de macht over te nemen. Daarna wisselen tien jaar lang extreem geweld en democratische verkiezingen elkaar af.
Sierra Leone. Politiek conflict, 1991-2000
Land: Sierra Leone
Periode: 1991 – 2002
Type conflict: Politiek conflict
Conflict: Rebellerende groepen en soldaten frustreren tien jaar elke vredespoging
Betrokken partijen: Regering, rebellenlegers, Verenigde Naties, Afrikaanse buurlanden
Geschatte aantal slachtoffers: 200.000. Een derde van de bevolking is op de vlucht
In 1991 valt het rebellenleger RUF de regering in Sierra Leone aan om de macht over te nemen. Daarna wisselen tien jaar lang extreem geweld en democratische verkiezingen elkaar af. Door staatsgrepen (1992, 1996 en 1997) vervalt het land steeds weer in geweld. Het dieptepunt vindt echter plaats in 1999. Het ‘Volksleger’ van onder andere de RUF-rebellen begint een terreuractie onder de naam ‘Operation No Living Thing’ (‘Geen Levend Wezen’). Er vallen in een paar maanden tijd meer doden dan in de acht jaar burgeroorlog daarvoor. Omdat rebellen ledematen afhakken van hun slachtoffers, missen met name kinderen in Sierra Leone een arm of een been. In juli 1999 komt er alsnog een vredesakkoord. Pas in 2002, als de RUF definitief de wapens neerlegt, is de burgeroorlog voorbij.
De gevechten in Sierra Leone worden gefinancierd met de export van diamanten. Wie de macht heeft over de diamantmijnen in Sierra Leone, heeft het geld om de oorlog voort te zetten. De gevechten gaan met extreem geweld gepaard. De diamanten worden ook wel ‘bloeddiamanten’ genoemd. Internationaal komt er een campagne op gang om mensen bewust te maken. Een ring met een diamant zou wel eens met heel veel bloed kunnen zijn gewonnen. Films als Blood Diamant met Leonardo di Caprio en Wit Licht met Marco Borsato dragen daar aan bij. Er wordt een Speciaal Tribunaal voor Sierra Leone opgezet om de oorlogsmisdadigers te berechten.