Rampen & Conflicten: Suriname. Binnenlandse oorlog, 1986-1992 - Humanity House
23 januari 2017

Rampen & Conflicten: Suriname. Binnenlandse oorlog, 1986-1992

Dorpen worden platgegooid, wegen, elektriciteitsverbindingen, scholen, etc. vernield. De slachting van 39 bewoners in het dorp Moiwana in 1986 is een dieptepunt.

Suriname. Binnenlandse oorlog, 1986-1992

Land: Suriname
Periode: 1986-1992
Type conflict: Burgeroorlog
Conflict: Oorlog om de macht over Oost-Suriname en de controle over de handel in cocaïne
Betrokken partijen: Leger onder leiding van Desi Bouterse en het zogeheten Jungle commando van Ronnie Brunswijk
Geschat aantal slachtoffers: 350 doden. In de binnenlanden van Suriname slaan 25.000 inwoners op de vlucht

Desi Bouterse grijpt in 1980 met een staatsgreep de macht in Suriname. Zijn Nationale Militaire Raad wordt corruptie, vriendjespolitiek en betrokkenheid bij de handel in cocaïne verweten. Economisch gaat het slecht. In het oosten van Suriname pakken honderden Marrons (voormalige West-Afrikaanse slaven ofwel bosnegers) in 1986 de wapens op uit onvrede met het leger. Als ‘junglecommando’ voeren zij diverse aanslagen uit. Het leger neemt wraak op de plaatselijke bevolking. Dorpen worden platgegooid, wegen, elektriciteitsverbindingen, scholen, etc. vernield. De slachting van 39 bewoners in het dorp Moiwana in 1986 is een dieptepunt. Als de democratie wordt hersteld in 1992 tekenen de opstandelingen en het leger de vrede.

Aan de leiding van de opstand van de Marrons staat Ronnie Brunswijk. Hij is de ex-lijfwacht van Bouterse. In Oost-Suriname wordt Brunswijk gezien als een moderne Robin Hood, die opkomt voor de armen. Hij verdient zijn geld vooral met de goudhandel. Aan de andere kant is hij veroordeeld (maar nog niet gestraft) voor de handel in cocaïne en voor een bankoverval. Zijn opponent Bouterse is hoofdverdachte in de zaak van de Decembermoorden van 1982, waarbij 15 prominente Surinamers werden vermoord en in de slachting in Moiwana. Voor de betrokkenheid bij een drugstransport van 474 kilogram cocaïne is hij in Nederland veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf. In 2010 verzoenen de aartsvijanden zich. Brunswijk helpt Bouterse aan een meerderheid om president te worden. Brunswijk is zelfs ceremoniemeester bij zijn officiële aanstelling.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: