Rampen & Conflicten: Vietnam. Oorlog, 1955-1975
De oorlog van de Verenigde Staten in Vietnam staat in het geheugen van miljoenen mensen gegrift.
Vietnam. Oorlog, 1955-1975
Land: Vietnam
Periode: 1955-1975
Type conflict: Oorlog
Conflict: De Verenigde Staten proberen de opkomst van het communisme in Vietnam te bestrijden
Betrokken partijen: Regering Zuid-Vietnam en de VS, regering Noord-Vietnam, de Vietcong, Rode Khmer (Cambodja), Rusland en China
Geschat aantal slachtoffers: tussen de 1,5 miljoen – 4 miljoen doden
In 1955 steunen de Verenigde Staten de regering in Zuid-Vietnam in hun strijd tegen de communisten. De communistische Noord-Vietnamese regering wil samen met de Vietcong, de communisten in Zuid-Vietnam, heel het land veroveren. De Verenigde Staten vrezen dat Rusland (toen nog als het communistische Sovjet-Unie) en China een te grote invloed krijgen in heel Zuidoost-Azië. Noord-Vietnam ziet de oorlog als een onafhankelijkheidsoorlog. De strijd duurt 20 jaar. De Vietcong gebruiken ook buurlanden Laos en Cambodja als uitvalsbasis. Door Amerikaanse bombardementen vallen ook in die landen honderdduizenden doden. In 1973 trekken de VS zich terug uit Vietnam. Noord-Vietnam neemt in 1975 het Zuiden in. Vietnam wordt communistisch. Veel Zuid-Vietnamezen vluchten naar het buitenland.
De oorlog van de Verenigde Staten in Vietnam staat in het geheugen van miljoenen mensen gegrift: door de wereldwijde anti-oorlogsprotesten, de tientallen Hollywood films en de vele, vele popsongs erover. In de Verenigde Staten staat een generatie op die wil dat hun regering de zinloze oorlog stopt. Zij roepen op tot ‘peace’. Hét protestlied tegen de oorlog wordt ‘Give Peace a Chance’, in 1969 gezongen door John Lennon van The Beatles. Neil Young protesteert met zijn song ‘Ohio’ (1970) tegen het neerschieten van demonstrerende studenten door de Amerikaanse politie. Ook de populaire musical ‘Hair’ behandelt de protesten tegen de oorlog. Er ontstaat wereldwijd een jongerencultuur gericht op vrede, liefde en begrip voor elkaar.