Rampen en conflicten: DR Congo. Burgeroorlog, 1996-heden
De Democratische Republiek Congo kent het dodelijkste conflict sinds de Tweede Wereldoorlog en de ergste die ooit in Afrika plaatsvindt.
Land: Democratische Republiek Congo
Periode: 1994-heden
Type conflict: Burgeroorlog, eerste Afrikaanse oorlog
Conflict: Diverse groeperingen strijden om de macht en toegang tot grondstoffen
Betrokken partijen: Congolese leger, Mai-Mai milities, Congolese rebellen, Hutu-milities en bijna alle omliggende landen
Geschatte aantal slachtoffers: 4-5 miljoen doden, 1,5 tot 2,5 miljoen vluchtelingen
De Democratische Republiek Congo kent het dodelijkste conflict sinds de Tweede Wereldoorlog en de ergste die ooit in Afrika plaatsvindt. Als gevolg daarvan zijn tussen de vier en vijf miljoen mensen om het leven gekomen. Na de volkerenmoord op de Tutsi bevolkingsgroep in Rwanda in 1993 vluchten vele Hutu-Rwandezen, inclusief de massamoordenaars, naar Congo. De chaos en het geweld die daarop volgen, leiden tot de val van dictator Mobutu. Later raken diverse buurlanden betrokken bij het conflict: Congo krijgt steun van Zimbabwe, Angola en Namibië. Daar staan Oeganda, Rwanda en de opstandelingen van RCD tegenover. Na 2003 komt er in een groot deel van Congo vrede. Alleen in het oosten lijdt de bevolking nog altijd onder het geweld, verkrachtingen en afpersing door het leger en gewapende bendes.
Congo’s rijkdom is bron van ellende
Het drama van DR Congo is dat haar enorme rijkdom ook haar ellende veroorzaakt. Het land heeft de schatten in de grond zitten: diamanten, goud, koper, kobalt en zink. En coltan en cassiterite. Coltan bevat mineralen die worden gebruikt in mobiele telefoons, spelcomputers, PC’s etc. Cassiterite is grondstof waar tin van wordt gemaakt. Het levert miljoenen op. Die trekken verkrachtende avonturiers, maffia-achtige bendeleiders en buitenlandse legers aan. De Congolese burgers in met name het oosten van het land zitten daar tussen gevangen. Het lukt de 20.000 man sterke troepenmacht van de Verenigde Naties, de grootste ter wereld, (nog) niet om de bevolking tegen dat geweld te beschermen. Het Internationaal Strafhof in Den Haag probeert enkele van de gewelddadige bendeleiders te berechten.