Nederlandse energiebedrijven importeren steenkool uit Colombia. Daaruit wordt een aanzienlijk deel van onze energie opgewekt. Het mijnbouwgebied Cesar, waar een deel van de steenkool vandaan komt, is geteisterd door geweld: de paramilitaire beweging AUC heeft het jarenlang voor het zeggen gehad. Naar schatting 55.000 boeren zijn van hun land verdreven, meer dan 3.000 mensen vermoord en 240 verdwenen.
In het rapport The Dark Side of Coal van PAX verklaren getuigen dat de internationale mijnbouwbedrijven de paramilitairen op verschillende manieren hebben ondersteund: financieel en materieel, door strategische informatie uit te wisselen en -in het geval van het Amerikaanse bedrijf Drummond- door hun veiligheidsstrategie af te stemmen met de paramilitairen.
Het geweld gaat nog steeds door. Slachtoffers van mensenrechtenschendingen die opkomen voor hun rechten worden bedreigd en hebben tot op de dag van vandaag geen erkenning en compensatie ontvangen. Hoe zorgen we voor een rechtvaardige oplossing? En hoe voorkomen we dat dit weer kan gebeuren?
Natuurlijk heeft de Colombiaanse regering een belangrijke rol in het proces van genoegdoening voor de slachtoffers. Maar de mijnbouwbedrijven zullen hierin een cruciale rol moeten spelen. En zijn -in het verlengde daarvan- de Nederlandse energiemaatschappijen en de Nederlandse politiek ook medeverantwoordelijk?
Over de sprekers
Jan Vos (Tweede Kamerlid PvdA), Antonio Calvo Silva (advocaat van een van de slachtoffers), Marianne Moor (programmaleider Colombia bij PAX en samensteller van het rapport The dark side of coal), Michael Fahrbach (hoofd duurzaamheid Glencore), prof. mr. Willem van Genugten (hoogleraar Internationaal Recht, Tilburg University) en vertegenwoordiger van een energiebedrijf (onder voorbehoud) gaan met elkaar in gesprek onder leiding van journalist Harm Ede Botje.
Zeker zijn van een plek?
De toegang tot het debat is gratis en aanmelden kan via info@paxforpeace.nl