Agenda archief - Humanity House

Agenda archief

Dialoog
29.10t/m29.10

Refugee Millennial: The Love Edition

The Refugee Millennial
Op donderdag 29 oktober vindt de laatste editie plaats van The Refugee Millennial over een passend en overkoepelend onderwerp: de liefde.
Tentoonstelling
17.10t/m29.11

75 jaar VN in 75 verhalen

Op 24 oktober is het 75 jaar geleden dat de Verenigde Naties werden opgericht.  75 jaar VN in 75 verhalen is de rode draad door de diverse activiteiten die de komende periode worden georganisee ...

Evenement
Sun
20 Sep
2020

HISTORYTELLERS: Meet the artists

Just Peace 2020
In de tentoonstelling: HISTORYTELLERS delen drie kunstenaars hun familieverhaal uit oorlogstijd. Iedere kunstenaar gaat het gesprek aan met een andere generatie.
UIT Festival
04.09t/m06.09

UIT Festival Den Haag: Online Cultuurmarkt en korting op ons museum!

Een speciale editie van het festival, dit jaar niet op het Lange Voorhout maar in huis bij de culturele instellingen.
Dialoog
Tue
01 Sep
2020

The Refugee Millennial livestream: Hoe gaat het met onze solidariteit?

The Refugee Millennial
Het is tijd voor de vijfde editie van onze programmareeks The Refugee Millennial. Op 1 september gaat programmamaker Sahar Shirzad in gesprek over solidariteit.
Film
Fri
10 Jul
2020

Cinema in the Garden: Bubbling: Bandje 64 & Progress vs. Regress

Cinema in the Garden
De laatste filmavond sluiten we af met 2 wervelende documentaires. We starten de vertoning met Progress vs. Regress om vervolgens bubbelend de nacht in te gaan met Bubbling: Bandje 64.
Film
Thu
09 Jul
2020

Cinema in the Garden: Cutie and the Boxer

Cinema in the Garden
Een ontroerend en ook komisch portret van een paar dat worstelt met de eeuwige thema's van opoffering, teleurstelling en veroudering, tegen een achtergrond van levens gewijd aan kunst.
Film
Wed
08 Jul
2020

Cinema in the Garden: Antigone

Cinema in the Garden
Prachtig gespeeld door debutant Nahema Ricci, is Antigone een jonge vrouw met een onverwoestbare liefde voor familie en rechtvaardigheid.
Film
Tue
07 Jul
2020

Cinema in the Garden: Before you know it

Cinema in the Garden
Before You Know It gaat over drie unieke LGBTQ-senioren die veel vooroordelen hebben te overwinnen in hun ‘gouden jaren’.
Film
Mon
06 Jul
2020

Cinema in the Garden: Objector

Cinema in the Garden
Objector is een aangrijpende documentaire over de rol van het leger in de Israëlische maatschappij, en de zoektocht van een jonge vrouw naar dialoog en begrip.
Film
Sat
04 Jul
2020

Cinema in the Garden: When I sold my soul to the machine

Cinema in the Garden
Een must see voor iedereen die elektronische muziek kan waarderen of gewoon liefde heeft voor Den Haag in al haar verschijningsvormen!
Opening
Sat
20 Jun
2020

Onthulling tentoonstelling Makerslab

- UITVERKOCHT - Onthulling tentoonstelling Makerslab in de etalage van Humanity House. Drie Haagse streetartists vertalen de levensverhalen van twee Haagse studenten met een vluchtachtergrond, naar hun kunstvorm.
Online serie
23.04t/m06.05

The Refugee Millennial Online: Onze vrijheid is kostbaar

The Refugee Millennial
Vragen over onze vrijheid en kwetsbaarheid relevanter dan ooit in deze tijden van quarantaine en het coronavirus. In de vrijheidsweken reflecteren vijf refugee millennials op de betekenis van vrijheid.
Debat
Thu
26 Mar
2020

AFGELAST Humanitaire Hulp en de echo’s van het koloniaal verleden

Humanitaire Hangijzers
Het gesprek over de erfenis van onze koloniale denkpatronen woedt overal welig. Maar hoe zit dat in de humanitaire hulp? In ontvangende landen en op universiteiten: is de (nood)hulp een vorm van neokolonialisme?
Evenement
Sat
21 Mar
2020

AFGELAST Ontmoet Lidija en Akhrat tijdens Wereldreis door Eigen stad

UPDATE: In verband met het Coronavirus (COVID-19) en de maatregelen vanuit de overheid, is dit programma afgelast.  Op zaterdag 21 maart kun je weer op ‘Wereldreis door eigen stad’. De leu ...

Dialoog
Tue
10 Mar
2020

Hague Talks: hoe komen vrouwelijke rechters op voor gelijkheid?

HagueTalks
In het kader van Internationale Vrouwendag richt HagueTalks zich op de bevordering van van gelijkheid en rechtvaardigheid onder vrouwen. Drie vrouwelijke rechters uit het Midden-Oosten vergezellen ons hierbij.
Evenement
Thu
05 Mar
2020

Internationale Vrouwendag: She’s got the power

In de aanloop naar Internationale Vrouwendag organiseren Hivos en Humanity House het inspirerende een bijzonder event over globale solidariteit rondom vrouwenemancipatie: She's got the power.
Dialoog
Wed
26 Feb
2020

The Refugee Millennial: Wie zijn onze kinderen?

The Refugee Millennial
Tijdens voorgaande edities spraken refugee millennials over hoe het is om millennial, Nederlander én voormalig vluchteling te zijn. Maar hoe zit het met hun kinderen? 
Docu + nagesprek
Tue
18 Feb
2020

Plan Einstein: de verbinding tussen buurtbewoners en asielzoekers

De Utrechtse filmmakers Jos Bierings en Marieke Spee volgden twee jaar lang het project Plan Einstein. In dit project werden asielzoekers midden in de Utrechtse wijk Overvecht opgevangen en ondersteunt.
Bubble Breaker
Fri
31 Jan
2020

Hoe vergroot film bewustzijn over migratie en vluchtelingen?

Welke rol speelt migrant cinema in het vergroten van maatschappelijk bewustzijn over de onderwerpen migratie en vluchtelingen? Dat bespreken we in de eerste editie van Bubble Breaker. 
Gesprek
Thu
30 Jan
2020

Sacharovprijs: Ode aan uitzonderlijke activisten

Welke invloed hebben verdedigers van mensenrechten wereldwijd op ons in Nederland? Kom en laat je inspireren door de uitzonderlijke strijd van deze activisten!
Panel Discussie
Wed
29 Jan
2020

Een eénstaatoplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict?

One State Foundation is een organisatie die zich inzet voor een inclusieve  eénstaatoplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict. Vanuit zowel het Israëlisch als het Palestijns perspecti ...

Gesprek
Fri
10 Jan
2020

Wat ze meedragen: Fotografie en post-migratie trauma

Voor velen van ons is het onmogelijk om de extreme en stressvolle gebeurtenissen te bevatten die migranten en vluchtelingen mee maken. Omar Imam en Thana Faroq hebben beiden dit soort gebeurteni ...

Fotografie
Thu
19 Dec
2019

Scoop: Hoe beïnvloeden herinneringen onze angsten?

Scoop 2019
Hoe beïnvloeden onze herinneringen onze angsten? Fotograaf Loulou d’Aki zoekt hierop een antwoord in Friend or foe and the Eastern see so green.
Film & Debat
Wed
18 Dec
2019

Internationale Dag van Migranten 2019: Stranger in Paradise

Wat is jouw perspectief op migratie en Europa? En hoe verhoudt die zich tot de beeldvorming over Europa bij migranten zelf? Kom op woensdag 18 december, Internationale Dag van de Migrant, naar Humanity House.
Dialoog
Wed
11 Dec
2019

The Refugee Millennial: Onze moeders, onze helden

The Refugee Millennial
Hoe belangrijk zijn rolmodellen en helden? En hoe is dat voor kinderen met een vluchtachtergrond? Tijdens Onze moeders, onze helden vertellen refugee millennials naar wie ze opkijken en door wie ze geïnspireerd worden.
Programma
Mon
09 Dec
2019

Hague Talks: Waar beginnen mensenrechten?

Het is meer dan zeventig jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is aangenomen. Toch wordt van een groot deel van de wereldbevolking de rechten nog steeds onder druk gezet.
Paneldiscussie
Wed
04 Dec
2019

Gendergelijkheid: EU-beleid in het Grote Merengebied

Gendergelijkheid speelt een belangrijke rol in het tot stand brengen van duurzame en vreedzame ontwikkeling. We gaan in gesprek over praktische oplossingen om gendergelijkheid te vergroten in Rwanda en Congo-Kinshasa.
Paneldiscussie
Tue
03 Dec
2019

Berechting ISIS: de rechten van slachtoffers

Het debat over de berechting van ISIS-strijders wordt voornamelijk geleid door staten. De politieke belangen van staten overschaduwen de belangen van de slachtoffers. In deze paneldiscussie komen zij aan het woord.
Debat
Mon
02 Dec
2019

De weg vooruit: Syrische vrouwen over vrede en veiligheid

Hoe ziet de toekomst van Syrië eruit? Een belangrijke vraag die maar weinig mensen durfden te stellen tijdens de lange jaren van conflict, gruwelijke mensenrechtenschendingen en de invasie door Islamitische Staat.
Filmfestival
Fri
29 Nov
2019

Spotlight: Romania Film Festival

Op 29 november vindt de vijfde editie van Spotlight: Romania Film Festival plaats. Het thema is film en identiteit.
Discussie
Tue
26 Nov
2019

D66 Internationaal: het Midden-Oosten en klimaatverandering

Hoe gaan verschillende landen in het Midden-Oosten om met de uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt? Activisten en experts uit de regio gaan met het publiek in gesprek.
Fotografie & muziek
Thu
21 Nov
2019

Scoop: Out-of-the-Way

Scoop 2019
Geen wegen, beperkt toegang tot elektriciteit en temperaturen tot -45° C. Een leven dat wij ons nauwelijks kunnen voorstellen, maar de realiteit voor de 130 inwoners van Evenkis.
Filmfestival
Sun
17 Nov
2019

Iron Sky Festival 2019

Een weekend lang zie je verschillende films zien van Slowaakse en Tsjechische regisseurs en vinden er debatten plaats. Het thema dit jaar is de opkomst van extreem-rechts extremisme.
Filmfestival
Sat
16 Nov
2019

Iron Sky Festival 2019

Een weekend lang zie je verschillende films zien van Slowaakse en Tsjechische regisseurs en vinden er debatten plaats. Het thema dit jaar is de opkomst van extreem-rechts extremisme.
Paneldiscussie
Thu
14 Nov
2019

The Blacklist: het berechten van Syrische oorlogsmisdadigers

Wie is verantwoordelijk voor de oorlogsmisdaden in Syrië? En hoe moeten de daders berecht worden? Experts en activisten gaan met elkaar in gesprek over gerechtigheid en verantwoording.
Lezing
Thu
31 Oct
2019

HILAC: Regels die oorlogsvoering begrenzen

Michael A. Newton bespreekt de Verdragen van Genève uit 1949. De Verdragen bestaan dit jaar 70 jaar. Welke uitdagingen zijn er? En is het recht nog steeds toe te passen op deze tijd?
Fotografie & Muziek
Thu
17 Oct
2019

Scoop: Playtime

Scoop 2019

Het is een populair fenomeen: de digitale detox. Waarom willen we ontsnappen aan de digitale wereld? En welke invloed heeft deze wereld eigenlijk op ons leven? Fotograaf Ludwig Ander-Donath laat ...

Discussie
Thu
17 Oct
2019

Vrouwen aan het woord: verleden, heden en toekomst in de Golf

Vier vrouwen uit de Golfstaten vertellen tijdens deze lezing over de maatschappelijke ontwikkelingen en de veranderende rol van vrouwen in hun regio. Vanuit hun expertise op het gebied van politi ...

Discussie
Wed
16 Oct
2019

Het bestrijden van straffeloosheid: In gesprek met slachtoffers

Na periodes van grootschalige mensenrechtenschendingen moeten samenlevingen weer opnieuw worden opgebouwd. Trauma’s van geweld moeten een plek krijgen, de rechtsorde moet worden hersteld en er ...

Docu + Nagesprek
Sun
13 Oct
2019

De Wijde Wereld

Teade Walma was in de jaren negentig docent op De Wijde School, waar hij les gaf aan kinderen van asielzoekers. In de documentaire De Wijde Wereld zoekt hij deze kinderen, vijftien jaar later, op ...

Evenement
Wed
09 Oct
2019

Onzichtbaar: De oorlog na de oorlog

Tijdens het programma ‘Onzichtbaar: De oorlog na de oorlog’ hoor je persoonlijke verhalen van hulpverleners, van mensen die oorlog hebben meegemaakt en van internationale beleidsmaker ...

Evenement
Sat
05 Oct
2019

Museumnacht in Humanity House

Op zaterdag 5 oktober 2019 openen verschillende Haagse culturele instellingen in de avonduren hun deuren tijdens de Museumnacht Den Haag. Dit jaar bestaat Museumnacht Den Haag 10 jaar en is het ...

Lezing
Tue
01 Oct
2019

HILAC: Veranderende militaire technologieën

Bij elke HILAC-lezing vertelt een gerenommeerd rechtsexpert over specifieke uitdagingen binnen het humanitair oorlogsrecht en gaat hierover in gesprek met het publiek. Deze keer bespreekt Robin G ...

Expostie + Gesprek
Thu
26 Sep
2019

Pop-up Expositie: Killing Culture

Welke gevolgen heeft het voor de Balkan dat het oorlogsverleden vaak nog ontkend, vergeten of gemanipuleerd wordt? En hoe kunnen herinneringsplekken ingezet worden om het gesprek hierover op gan ...

Politiek Debat
Mon
23 Sep
2019

Kamerleden in debat over berechting van IS-strijders

Tweede Kamerleden gaan met elkaar in gesprek over de berechting van IS-strijders en hoe Nederland moet bijdragen aan het beëindigen van de straffeloosheid in Syrië en Irak.  Nu Islamitische S ...

Stadstour
Sun
22 Sep
2019

Stadstour 1: Den Haag door nieuwe ogen

Just Peace festival 2019

Tijdens het Just Peace Festival organiseert Humanity House een bijzondere stadstour door Den Haag: Den Haag door nieuwe ogen. Nieuwe Hagenaren die gevlucht zijn uit hun thuisland en nu hun leven ...

Openluchtfilm
Sun
22 Sep
2019

Openluchtfilm: ISIS, Tomorrow. The Lost Souls of Mosul

Just Peace festival 2019

Het is elk jaar één van de highlights van het Just Peace Festival: de openluchtfilm in de prachtige tuin van het Vredespaleis. Dit jaar de onthutsende documentaire ‘ISIS, Tomorrow. The L ...

Stadstour
Sun
22 Sep
2019

Stadstour 2: Den Haag door nieuwe ogen

Just Peace festival 2019

Tijdens het Just Peace Festival organiseert Humanity House een bijzondere stadstour kriskras door Den Haag: Den Haag door nieuwe ogen. Nieuwe Hagenaren die gevlucht zijn uit hun thuisland en nu ...

Fotografie & muziek
Wed
18 Sep
2019

Scoop: The United Soya Republic

Scoop 2019

Fotograaf Jordi Ruiz Cirera verdiept zich voor zijn project The United Soya Republic in de soja-industrie in Zuid-Amerika en de gevolgen hiervan op lokale gemeenschappen. In de eerste editie van ...

Persoonlijke verhalen
Wed
18 Sep
2019

Hoe kan vrouwelijk leiderschap bijdragen aan mensenrechten?

HagueTalks

Aan de start van het Just Peace Festival is er weer een bijzondere HagueTalks. Deze keer praten we samen het publiek en met drie inspirerende sprekers uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika over h ...

verhalen
Mon
16 Sep
2019

Jemenieten aan het woord over het vredesproces

De oorlog in Jemen duurt nu vijf jaar. In het nieuws hoor je echter weinig over dit conflict en de Jemenieten die zich inzetten voor wederopbouw van het land. Tijdens deze bijeenkomst delen zij h ...

Film
Thu
29 Aug
2019

The Border Fence

Bios in de Buitenlucht 2019

Om vluchtelingen tegen te houden, kondigt de Oostenrijkse regering in 2016 aan een hek te bouwen in het grensgebied tussen Oostenrijk en Italië. In de documentaire The Border Fence praat regis ...

Film
Thu
22 Aug
2019

Heartbound

Bios in de Buitenlucht 2019

Deze film is uitverkocht Heartbound vertelt het verhaal van eenzame Deense mannen die trouwen met Thaise vrouwen. Een ontroerende en zorgvuldig gemaakte documentaire over immigratie, intercultur ...

Film
Thu
15 Aug
2019

Hamada

Bios in de Buitenlucht 2019

Deze film is uitverkocht Met levenslust, humor en onverwachte situaties schildert de documentaire Hamada een ongewoon portret van een groep jonge vrienden in een vluchtelingenkamp in het midden v ...

Film
Thu
08 Aug
2019

When the War Comes

Bios in de Buitenlucht 2019

Deze film is helaas uitverkocht De documentaire When the War Comes gaat over de Slowaakse Peter, die zich zorgen maakt over de toekomst van zijn land. Daarom is hij in zijn vrije tijd leider van ...

Persoonlijke verhalen
Sat
03 Aug
2019

HagueTalks: ‘Vijf jaar later: Hoe bouwen Yezidi-vrouwen de gemeenschap op na IS?’

HagueTalks

Op 3 augustus is het vijf jaar geleden dat de Yezidi-gemeenschap in Irak werd aangevallen door strijders van Islamitische Staat (IS). In het Humanity House staan we stil bij die gebeurtenis en ko ...

Film
Thu
01 Aug
2019

UITVERKOCHT! Kabul, City in the Wind

Bios in de Buitenlucht 2019

De documentaire Kabul, City in the Wind geeft je een unieke kijk in het leven in Kabul. De film volgt afwisselend de chauffeur Abas en de twee broertjes Afshin en Benjamin. Je volgt ze in hun da ...

Lezing
Fri
12 Jul
2019

Wie heeft recht op zee?

Op 11, 12 en 13 juli organiseert de Ambassade van de Noordzee een bijzondere manifestatie in Den Haag en Scheveningen. Door middel van kunst, expedities en lezingen wordt aandacht gevraagd voor w ...

Interactief debat
Tue
25 Jun
2019

Join the Talk: Wat vind jij van het nieuws?

Join the Talk is gemaakt door jongeren, voor jongeren. Dagelijks horen zij op het nieuws over de Brexit, terreuraanslagen, opkomend populisme, polarisering en klimaatverandering. Grote onderwerpe ...

Interactief debat
Tue
25 Jun
2019

Hoe ver reikt de Europese identiteit?

Tien jaar geleden is het Oostelijk Partnerschap opgezet. Dit is een samenwerkingsverband tussen de Europese Unie en zes voormalige Sovjet-landen: Wit-Rusland, Oekraïne, Moldavië, Georgië, Arm ...

Ontmoeting
Thu
20 Jun
2019

Wereldvluchtelingendag 2019: Samen een Bakkie Doen?

Het is een typisch Nederlandse uitnodiging: Bakkie doen? Maar ook in de rest van de wereld gebruikt men koffie om elkaar te leren kennen of even bij te praten. De smaak en het ritueel zijn overal ...

Gesprek
Thu
13 Jun
2019

Het onzichtbare lot van minderjarige asielzoekers

In 2016 berichtte Europol dat er 10.000 kinderen spoorloos verdwenen zijn tijdens hun vlucht door Europa. Ook vanuit de beschermde opvang in Nederland verdwijnen alleenstaande minderjarige asiel ...

Gesprek
Wed
12 Jun
2019

Venezolaanse vluchtelingen op Curaçao

De politieke en economische crisis in Venezuela heeft geleid tot een van de grootste massale verplaatsingen in de geschiedenis van Zuid-Amerika. Door gebrek aan voedsel, medische zorg en toekoms ...

GEANNULEERD
Tue
11 Jun
2019

De toekomst van onafhankelijke oorlog- en crisisjournalistiek

Wegens omstandigheden gaat dit event helaas niet door De media zitten in een crisis. Het wordt steeds moeilijker om goede onderzoeksjournalistiek te financieren. Zeker wanneer het gaat om onderwe ...

Spoken Word & Fotografie
Fri
07 Jun
2019

Opening fototentoonstelling Chris de Bode: Ver van huis

Fotograaf Chris de Bode fotografeert al meer dan twintig jaar mensen die hun huis hebben moeten verlaten wegens honger, oorlog of conflict. Een selectie van zijn foto’s is te zien in de te ...

Expert Conferentie
Thu
06 Jun
2019

Psychosociale hulp in het Midden-Oosten en Noord-Afrika

Vaak leiden conflicten en rampen tot psychische trauma’s. Psychosociale zorg helpt om deze trauma’s te helen. Het wordt steeds meer gezien als belangrijk onderdeel van ontwikkelingssa ...

Discussie
Fri
24 May
2019

Machtsverhoudingen en ontwikkelingshulp in noord en zuid

Hoe krijgen we andere machtsverhoudingen binnen internationale samenwerking en hoe kunnen we de traditionele donor-ontvanger relatie veranderen? Vertegenwoordigers van noordelijke en zuidelijke m ...

Expert lezing
Tue
14 May
2019

HILAC: bescherming cultureel erfgoed in gewapend conflict

Tijdens deze HILAC-lezing gaan we in gesprek met onderzoeker Marina Lostal Becerril over de bescherming van cultureel erfgoed tijdens gewapend conflict. Marina heeft onderzoek gedaan naar de houd ...

Interview
Wed
08 May
2019

De rol van Jemenitische vrouwen in het vredesproces

Amat Al Alim Al Soswa heeft haar hele professionele leven gewijd aan het verbeteren van de democratie, goed bestuur en de mensenrechtensituatie in haar thuisland Jemen en de Arabische regio in he ...

Lezing & Discussie
Thu
02 May
2019

Complexe relatie: klimaatverandering, conflict en water

Volgens de Verenigde Naties hebben op dit moment meer dan 700 miljoen mensen te maken met een tekort aan water. Er wordt verwacht dat dit aantal alleen maar toeneemt door klimaatverandering. Tege ...

Debat en discussie
Wed
01 May
2019

De noodzaak van informele rechtssystemen

De internationale gemeenschap heeft als doel gesteld dat iedereen toegang moet hebben tot rechtspraak. Maar in veel landen is de overheid hier niet toe in staat. Informele rechtssystemen vervulle ...

Gesprek
Wed
24 Apr
2019

De lessen van hulpverleners in Syrië en de regio

In maart was het acht jaar geleden dat de Syrische burgeroorlog begon. ISIS lijkt verslagen, maar de gewapende strijd is nog niet voorbij. Miljoenen mensen zijn nog altijd ontheemd, binnen of bui ...

Docu + Nagesprek
Thu
18 Apr
2019

Docu: Stad van twee lentes

Als de oorlog tegen IS in Irak bijna voorbij is, keren de elfjarige Ala’ en haar gevluchte familie terug naar Mosul, terwijl er dag en nacht gewerkt wordt aan de wederopbouw van de stad. Maar h ...

Muziek & Discussie
Wed
17 Apr
2019

Feministische stemmen & revolutionaire muziek

Ooit gehoord van femicide? Dit is het vermoorden van vrouwen, omdat zij vrouw zijn. In Mexico is dit, samen met andere vormen van geweld tegen vrouwen, een groot maatschappelijk probleem. Tijdens ...

Evenement
Sat
13 Apr
2019

MuseumkaartMatch x Humanity House

Heb jij een museumkaart, maar kun je (even) niemand vinden die met je mee wil? Ontmoet je nieuwe museummaatje tijdens MuseumkaartMatch! WAT GA JE DOEN? We verzamelen om 14:00 uur in ons museum. N ...

debat
Mon
08 Apr
2019

Humanitaire Hangijzers: waarom staan lokale hulporganisaties niet aan het roer?

Humanitaire Hangijzers

De humanitaire sector belooft al lange tijd om lokale hulporganisaties meer macht en middelen te geven. Toch blijven hervormingen uit. Na de Tsunami in Sulawesi nam de Indonesische regering een ...

Interactief debat
Wed
03 Apr
2019

HagueTalks: Hoe maken we recht toegankelijker?

HagueTalks

Iedereen heeft recht op rechtsbescherming. Toch is voor mensen en gemeenschappen van over de hele wereld moeilijk om daadwerkelijk toegang te krijgen tot rechtspraak. Daarom is het verbeteren van ...

Lezing
Sun
31 Mar
2019

Dilemma: De christelijke band met Israël

Tijdens dit programma bespreken we de band van Nederlandse christelijke kerken en politieke partijen met Israël. Veel kerken en christelijke politieke partijen benadrukken de speciale band die ...

Docu + Nagesprek
Wed
27 Mar
2019

Broken; A Palestinian Journey Through International Law

De documentaire Broken vertelt het verhaal over de Israëlische muur in de bezette Palestijnse gebieden vanuit een internationaal rechtsperspectief. In 2004 verklaarde het Internationaal Gerecht ...

Lezing
Thu
21 Mar
2019

Inspiratielunch: Een circusschool in Kabul

Tijdens deze inspiratielunch kan je genieten van een heerlijke lunch én je tegelijkertijd laten inspireren door het verhaal van David Mason. David Mason liet in 2002 zijn leven in Denemarken ach ...

Verhalen & Poezië
Thu
14 Mar
2019

Opening tentoonstelling: Cartooning Syria

Op 15 maart 2011 begonnen de demonstraties in Syrië. Na 8 jaar lijkt de wereld  de aandacht voor Syrië en het voortdurende oorlog te verliezen. De verhalen over de opstand zijn naar de achterg ...

Interactief debat
Fri
08 Mar
2019

AfricaTalks: Hoe brengen vrouwen verandering in Afrika?

Op Internationale Vrouwendag lanceert HagueTalks het nieuwe platform AfricaTalks. AfricaTalks is ontstaan vanuit de behoefte aan een platform waar de succesverhalen van jonge Afrikanen worden ge ...

Lezing
Tue
05 Mar
2019

Een onbekend verzetsverhaal uit Auschwitz

Hoewel de gruwelverhalen van concentratiekamp Auschwitz breed bekend zijn, zijn sommige verzetsverhalen uit het kamp onbekender. Hieronder valt ook het verhaal van de Poolse geheim agent Witold P ...

Interactief debat
Wed
20 Feb
2019

HagueTalks: Hoe wordt klimaatveiligheid een wereldwijde inspanning?

HagueTalks

Klimaatverandering en de veiligheidsrisico’s die daaruit voorkomen zijn een mondiaal probleem. Alleen wordt klimaatverandering nog niet overal het zelfde gevoeld. Ondanks alle klimaattoppen ...

Debat
Wed
06 Feb
2019

Olie op het Vuur: Wat als humanitaire hulp het conflict verlengt?

Humanitaire Hangijzers

Humanitaire hulp moet mensenlevens redden tijdens oorlog of conflict. Maar wat als humanitaire hulp onderdeel wordt van het conflict? Tijdens deze tweede editie van Humanitaire Hangijzers praten ...

Muziek & Verhalen
Sun
03 Feb
2019

Pastiche speelt Rebetika | CD presentatie

het Rebetika-ensemble van Pastiche reisde in de zomer van 2018 naar Lesbos. Ze maakten muziek met vluchtelingen in de kampen Moria en Kara Tepe en onderzochten de muziekstijl Rebetika. Tijdens d ...

Dialoog & Muziek
Tue
29 Jan
2019

The Refugee Millennial

The Refugee Millennial

Wanneer stop je met vluchteling zijn? En hoe is het om continue aan een maatstaf gemeten te worden? Tijdens dit programma hoor je het van verschillende ‘Refugee Millennials’. Zij zijn geboren ...

Interactief debat
Wed
23 Jan
2019

HagueTalks: Wat is de kracht van media voor mensenrechten?

HagueTalks

Deze HagueTalks richt zich op nieuwe en oude vormen van media en hoe deze ingezet kunnen worden voor mensenrechten en vrijheid van meningsuiting. Drie sprekers uit Nigeria, Koeweit en Turkije ve ...

Docu + Nagesprek
Tue
18 Dec
2018

Docu: A Walk on the Tightrope

Altijd al willen weten hoe het interviewgesprek voor een asielaanvraag gaat? A Walk on the Tightrope is een intense documentaire die je meeneemt in het asielsysteem van Duitsland. Voor het eerst ...

Festival
Sat
15 Dec
2018

Nacht van het Conflict

Alternatieve Veiligheidsraad

Nederland bekleedde in 2018 een jaar lang een zetel in de VN-Veiligheidsraad. Op het allerhoogste niveau praatten we mee over oorlog, vrede & internationale veiligheid. Hoe hebben we het er ...

Gesprek
Fri
14 Dec
2018

Vrouwen en Land: Op weg naar eerlijke landrechten

Wereldwijd zetten vrouwen zich in voor betere landrechten. Toch is hun toegang tot land, in eigendom en gebruik, vaak onzeker. Vanavond hoor je verhalen van vrouwen die betrokken zijn bij grassro ...

Film
Wed
12 Dec
2018

International Queer & Migrant Film Festival

Tijdens dit festival vertonen wij twee films waarin je aangrijpende queer en migrantenverhalen ziet. Zo zie je verhalen van Arabische LHBTIQ vluchtelingen die een poging doen om een nieuw leven o ...

Gesprek
Tue
11 Dec
2018

Verantwoordelijkheid bij hongersnood

Hoe kunnen we er voor zorgen dat hongersnood zo moreel verwerpelijk wordt, dat wereldleiders die in de positie zijn om het te veroorzaken ​​of te stoppen, gaan handelen om het te voorkomen? E ...

Expert lezing
Mon
10 Dec
2018

HILAC Lezing: Humanitaire hulp tijdens gewapend conflict

Miljoenen mensen in oorlogsgebieden zijn ​​afhankelijk van humanitaire hulp. Maar partijen die betrokken zijn bij gewapende conflicten, belemmeren vaak de toegang tot de getroffen burgerbevol ...

Interactief debat
Tue
27 Nov
2018

HagueTalks: #HearMeToo

HagueTalks

Geweld tegen vrouwen en meisjes stop je niet alleen met wetten en rechten. Het moet hand in hand gaan met het informeren van mensen over hun rechten en plichten. Deze HagueTalks gaat over de empo ...

Gesprek
Mon
26 Nov
2018

Activisme in Syrië: De verhalen van binnenuit

Het conflict in Syrië nadert zijn negende jaar. Syriërs hebben nog steeds te maken met het voortdurende geweld. Het is daarom belangrijk om de verhalen van Syrische activisten te horen. Hoe kun ...

humanitair gesprek
Wed
21 Nov
2018

Een internationale ombuds voor de noodhulp- en ontwikkelingssector

Begin dit jaar lag de humanitaire sector onder vuur vanwege berichten over seksueel misbruik van kwetsbare mensen door noodhulpverleners. Volgens recent onderzoek van professor Thea Hilhorst kan ...

Debat
Tue
20 Nov
2018

Hague Talks: Is er gerechtigheid voor slachtoffers van kinderrechtenschendingen?

Op 20 november is het de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Er wordt dan gevierd dat UNICEF en de Verenigde Naties het Verdrag voor de Rechten van het Kind aannamen. Tijdens deze Ha ...

Film & Gesprek
Sun
18 Nov
2018

Iron Sky Film Festival: democratie in Slowakije en Tsjechië

Tijdens het tweedaagse Iron Sky Film Festival zie je films van Tsjechische en Slowaakse documentairemakers. Zij tonen de moeizame democratische ontwikkeling in hun land na de val van het IJzeren ...

Film & Gesprek
Sat
17 Nov
2018

Iron Sky Film Festival: Democratie in Slowakije en Tsjechië

Tijdens het tweedaagse Iron Sky Film Festival zie je films van Tsjechische en Slowaakse documentairemakers. Zij tonen de moeizame democratische ontwikkeling in hun land na de val van het IJzeren ...

Symposium
Sat
10 Nov
2018

Misdaden tegen Yezidi’s: Impact en respons

Tijdens dit symposium gaan we in gesprek met politici, rechtsexperts, academici en de humanitaire sector over de huidige situatie van de Yezidische gemeenschap, zowel in het Midden-Oosten als in ...

Discussie
Wed
24 Oct
2018

HagueTalks: Is er gerechtigheid voor overlevenden van gender-gerelateerd geweld?

HagueTalks

Hoe zorgen we voor gerechtigheid voor overlevenden van gender gerelateerd geweld? Hoe kunnen we ze beschermen en ondersteunen? En hoe gaan verschillende rechtsstelsels hiermee om, variërend van ...

Debat
Tue
23 Oct
2018

Migratie: Idealisme vs. Pragmatisme

Humanitaire Hangijzers

Volgens John Dalhuisen, oud-directeur Europa bij Amnesty International, moeten humanitaire organisaties hun moreel loslaten als het gaat om migratie. Kom met een migratiepolitiek dat werkbaar, le ...

Bijeenkomst
Thu
18 Oct
2018

Nepnieuws als bedreiging voor de democratie

Op welke manieren hebben Georgië, Turkije en Bosnië-Herzegovina last van nepnieuws? En hoe gaan ze daarmee om? Experts uit deze landen schijnen hun licht hierop. Nepnieuws of fake news is een p ...

Docu + Nagesprek
Thu
11 Oct
2018

Docu: American Jail

In de documentaire ‘American Jail’ onderzoekt regisseur Roger Ross Williams het institutioneel racisme in het Amerikaanse gevangenissysteem. Hij keert terug naar zijn geboortestad Eas ...

evenement
Sat
06 Oct
2018

Museumnacht in Humanity House

Op zaterdag 6 oktober 2018 openen verschillende Haagse culturele instellingen hun deuren speciaal voor jou van 20.00 tot 01.00 uur tijdens de Museumnacht Den Haag. Met het thema IN VUUR EN VLAM w ...

Debat + Theater
Thu
04 Oct
2018

Militair ingrijpen: over de maakbaarheid van vrede

Alternatieve Veiligheidsraad

Een van de meest ingewikkelde taken van de Veiligheidsraad is het nemen van beslissingen over militair ingrijpen. Om de vrede te herstellen en te bewaken, kan de Veiligheidsraad een militaire vre ...

Debat
Wed
03 Oct
2018

Politiek jongerendebat over de zin van ontwikkelingssamenwerking

Hoe organiseren we de beste ontwikkelingssamenwerking? En welke waarden spelen daarbij een rol? En heeft het eigenlijk wel zin? Op 3 oktober ontmoeten verschillende politieke jongerenorganisaties ...

Debat
Wed
26 Sep
2018

Nederlandse inzet voor een kernwapenvrije wereld

Precies een jaar geleden organiseerden het Rode Kruis, Mayors for Peace, PAX, het Humanistisch Verbond en de NVMP een debat over de rol van Nederland bij een totaalverbod op kernwapens. De organi ...

Gesprek
Tue
25 Sep
2018

De toekomst van Syrië: de visie van vrouwen van binnenuit

Terwijl Syriërs nog worstelen met de gruwelen van de oorlog en voortdurende ontheemding, beginnen tegelijk ook Syrische vluchtelingen uit buurlanden terug te keren. Maar naar welk land en wat vo ...

Debat
Sun
23 Sep
2018

Het einde van de Middellandse Zeeroute

Just Peace 2018

Tot nu toe zijn er in 2018 alweer meer dan 1500 mensen verdronken in de Middellandse Zee terwijl zij Europa probeerden te bereiken. Over het algemeen zijn politici, hulporganisaties en wetenschap ...

Evenement
Sun
23 Sep
2018

Exclusieve Meetup met Lidija

Nooit eerder waren er zoveel mensen op de vlucht. Maar wat betekent het om te moeten vluchten uit oorlog of conflict? In het Humanity House kun je ervaren wat dat met je doet. Via een ervaringsre ...

Evenement
Sat
22 Sep
2018

Exclusieve Meetup met Akhrat

Dit evenement is helaas afgelast. Je kunt je nog wel inschrijven voor de Meetup op 23 september met Lidija. Nooit eerder waren er zoveel mensen op de vlucht. Maar wat betekent het om te moeten v ...

Openluchtfilm
Sat
22 Sep
2018

Openluchtfilm in de tuin van het Vredespaleis

Just Peace 2018

Ook dit jaar kan je tijdens het Just Peace Festival weer een indrukwekkende documentaire zien in de sfeervolle tuin van het Vredespaleis. Dit jaar is het thema klimaatverandering en de invloed da ...

Meet Up
Thu
20 Sep
2018

Amnesty on Tour: Mensenrechten Meetup

Hoe staat Nederland ervoor op het gebied van mensenrechten? Zet je mensenrechtenbril op en reis met Amnesty-directeur Eduard Nazarski door Nederland. Onderweg kom je langs onthutsende feiten, ins ...

Interactief debat
Thu
20 Sep
2018

HagueTalks: Hoe kunnen we investeren in duurzame vrede?

Just Peace 2018

  Dit evenement is nu uitverkocht. Sorry dat je het hebt gemist. Het goede nieuws is dat je nog steeds op 20 september, 16: 00-18: 00 uur, kunt deelnemen aan de sessie door op deze link te k ...

Evenement
Sun
16 Sep
2018

Exclusieve Meetup voor Museumkaarthouders

Dit evenement is helaas afgelast. Je kunt je nog wel inschrijven voor de Meetups op 22 en 23 september. Nooit eerder waren er zoveel mensen op de vlucht. Maar wat betekent het om te moeten vlucht ...

Debat
Thu
13 Sep
2018

De opmars van het anti-migratiefront in Europa

Recente verkiezingen in Hongarije, Italië, Polen en Oostenrijk hebben overwegend regeringen voortgebracht die een duidelijk anti-migratiegeluid laten horen. Deze regeringen vertegenwoordigen de ...

Bijeenkomst
Thu
06 Sep
2018

Vluchtelingen in Libanon: Wanhoop of perspectief?

Volgens de Europese Unie kunnen Syrische vluchtelingen het beste opgevangen en beschermd worden door buurlanden Libanon, Jordanië en Turkije. In ruil daarvoor biedt de Unie (financiële) onderst ...

Buitenbios
Thu
30 Aug
2018

The Other Side Of Everything

Bios in de Buitenlucht 2018

Een in tweeën gedeeld appartement in Belgrado vertelt het verhaal van een familie en staat symbool voor een land in politieke onrust. Filmmaakster Mila Turajlic gaat in gesprek met haar moeder, ...

Film & Gesprek
Wed
29 Aug
2018

Barbara Harrell-Bond: a life not ordinary

Op 11 juli 2018 overleed academica, vluchtelingenactivist en oprichter van het Oxford Refugee Studies Centre, Barbara Harrell-Bond. Als eerbetoon aan haar werk, vertoont de International Humanita ...

Buitenbios
Thu
23 Aug
2018

Golden Dawn Girls

Bios in de Buitenlucht 2018

Waarom Jenny hem heeft toegestaan haar wereld met zijn camera te volgen, weet filmmaker Håvard Bustnes niet. Wellicht omdat hij op zoek is naar de gewone mens achter de extreem-rechtse Gouden D ...

Buitenbios
Thu
16 Aug
2018

Amal

Bios in de Buitenlucht 2018

DEZE FILM IS HELAAS UITVERKOCHT Als Amal veertien jaar is, belandt ze op het Tahrirplein tijdens de revolutie in Egypte, fel en vol passie. Door de politie wordt ze geslagen en over het plein hee ...

Buitenbios
Thu
09 Aug
2018

Before Summer Ends

Bios in de Buitenlucht 2018

DEZE FILM IS HELAAS UITVERKOCHT Na vijf jaar in Frankrijk gestudeerd te hebben, voelt Arash zich er nog steeds niet thuis en hij besluit terug te keren naar Iran. Zijn vrienden Hossein en Ashkan ...

Buitenbios
Thu
02 Aug
2018

Watani: My Homeland

Bios in de Buitenlucht 2018

DEZE FILM IS HELAAS UITVERKOCHT In een grotendeels verwoeste wijk in Aleppo woont een gezin met vier jonge kinderen. De oorlog is voor hen onderdeel van het dagelijkse leven. Vader waagt zijn lev ...

Discussie
Mon
25 Jun
2018

Politiek Café: de vreedzame revolutie in Armenië

Afgelopen maand gingen Armeniërs massaal de straat op om te demonstreren tegen Serzj Sargsjan wat uiteindelijk heeft geleid tot het afzetten van de voormalige president. Wat maakt de revoluti ...

Ontmoeting
Wed
20 Jun
2018

Wereldvluchtelingendag: Samen een Bakkie Doen?

Het is een typisch Nederlandse uitnodiging: Bakkie doen? Maar ook in de rest van de wereld gebruikt men koffie om elkaar te leren kennen of even bij te praten. De smaak en het ritueel zijn overal ...

Debat + Theater
Tue
19 Jun
2018

De klimaatvluchteling

Alternatieve Veiligheidsraad

Voor de Nederlandse regering is het overduidelijk: willen we een veiligere wereld zonder gedwongen migratiestromen, chaos en conflict, dan moet de Veiligheidsraad aandacht besteden aan de veiligh ...

Docu + Nagesprek
Tue
12 Jun
2018

The Trial: The State of Russia vs. Oleg Sentsov

De indringende documentaire ‘The Trial’ vertelt het verhaal achter het politieke proces van de staat Rusland tegen de Oekraïense documentairemaker en activist Oleg Sentsov. In 2015 w ...

Docu + Discussie
Thu
07 Jun
2018

Wat doe ik voor vrede en ontwapening?

HagueTalks

Tijdens deze Hague Talks vertellen vredesexperts over hun werk in vredes- en ontwapeningsorganisaties, persoonlijke carrières en keuzes. Wat hebben ze gedaan om vrede en ontwapening tot stand te ...

Debat
Thu
31 May
2018

Syrische vluchtelingencrisis: grenzen aan opvang in de regio

Wordt 2018 het jaar van terugkeer voor Syrische vluchtelingen? Begin dit jaar luidden veel hulporganisaties de noodklok. Onder beleidsmakers in Europa en in buurlanden Jordanië, Libanon en Turki ...

Docu + nagesprek
Tue
15 May
2018

Mohammad en Jafar

De documentaire Mohammad en Jafar gaat over twee Palestijnse jeugdvrienden die al meer dan 25 jaar bevriend zijn. Samen hebben ze alle confrontaties met de Israëlische troepen overleefd. De film ...

Debat
Mon
14 May
2018

Een rechtszaak voor Syrië

De nieuwsbeelden over de situatie in Oost-Ghouta waren het zoveelste dieptepunt in het bloedige Syrische conflict. De Verenigde Naties noemde Oost-Ghouta zelfs ‘de hel op aarde’. Tijdens dit ...

Bijeenkomst
Thu
10 May
2018

Het andere gezicht van Syrië

Vanavond tonen we het andere gezicht van Syrië. Een avond vol verhalen, livemuziek en beelden uit het land. In woord en beeld ontstaat er een ontmoeting met de cultuur van het land en krijgen we ...

Docu + Nagesprek
Wed
09 May
2018

One Day After Peace

Humanity Cinema

Hoe vergeef je de persoon die jouw kind heeft doodgeschoten? Deze vraag staat centraal in ‘One day after peace’. In deze ontroerende en veel bekroonde documentaire volgen we de perso ...

Docu + nagesprek
Thu
03 May
2018

Lost in Lebanon

Humanity Cinema

De documentaire Lost in Lebanon vertelt het verhaal van vier Syriërs die hun uiterste best doen een nieuw leven op te bouwen in Libanon. Een intiem portret over de kracht van Syriërs die alles ...

Debat + Theater
Tue
24 Apr
2018

De robotisering van oorlog

Alternatieve Veiligheidsraad

In augustus 2017 schreven honderden robotica-pioniers een open brief aan de Verenigde Naties. Ze maken zich grote zorgen over de toekomst van oorlogsvoering waarin autonome wapensystemen een ste ...

Lancering publicatie
Fri
20 Apr
2018

Van nieuwkomer naar Nederlander

Een nieuwe lente, een nieuw kabinet, dezelfde migratievraagstukken. Wat maakt een vluchteling? Wie vangen we wel of niet op, in Europa of daarbuiten? En uiteindelijk: hoe worden nieuwkomers Neder ...

Evenement
Fri
13 Apr
2018

MuseumkaartMatch x Humanity House

Heb jij een museumkaart, maar kun je (even) niemand vinden die met je mee wil? Ontmoet je nieuwe museummaatje tijdens MuseumkaartMatch op vrijdagavond 13 april in Humanity House! Wat ga je doen? ...

Interactief debat
Tue
10 Apr
2018

Rechtspraak in Mali: kunnen informele systemen werken?

HagueTalks

Mali gebruikt een groot aantal rechtsmechanismes om conflicten op te lossen. Maar het zijn vooral de informele systemen die de voornaamste voorzieners zijn van rechtspraak in het land. Dit door ...

Docu + nagesprek
Thu
05 Apr
2018

The Uncondemned: seksueel geweld in Rwanda

Met de 24ste herdenking van de genocide in Rwanda, vertonen wij The Uncondemned. Deze documentaire vertelt het aangrijpende verhaal van een groep jonge internationale advocaten, activisten en Rwa ...

Discussie
Wed
04 Apr
2018

Vrouwenactivisme in Iran

Afgelopen maanden deelden verschillende Iraanse vrouwen foto’s van zichzelf waarop ze in het openbaar hun hoofddoek afdeden. Een vreedzaam protest tegen de verplichte hoofddoek, een van de ...

Discussie
Tue
03 Apr
2018

#MeToo in de noodhulpsector

Seksfeesten in Haïti, uitbuiting van Syrische vrouwen in ruil voor hulpgoederen, en seksueel misbruik van kinderen. In de media is de afgelopen tijd het beeld geschetst van een verziekte noodhul ...

Docu + Discussie
Thu
22 Mar
2018

Blijf geloven. Documentaire over Dalits in India

De documentaire ‘Blijf geloven’ vertelt het bijzondere verhaal van wereldverbeteraar Frans Baartmans, die in 1979 als missionaris naar India vertrok. Hij kwam terecht in de sloppenwij ...

Discussie
Tue
20 Mar
2018

Een eenzame stem in Myanmar

Het is een van de grootste crises van dit moment: de situatie van de Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh en de voortdurende etnische zuiveringen in Myanmar. Zelfs VN-waarnemers, humanitairen en ...

Evenement
Sun
18 Mar
2018

Wereldreis door eigen stad

Op zondag 18 maart kun je weer op ‘Wereldreis door eigen stad’. De leukste stedentrip door Den Haag vol ontdekkingen en verrassende ontmoetingen. Elk jaar organiseert de gemeente Den Haag d ...

Film + nagesprek
Sat
10 Mar
2018

Movies that Matter Festival: Une saison en France

‘Une saison en France’ is een ontroerende film over de alleenstaande vader Abbas. Hij vluchtte samen met zijn kinderen uit Afrika en doet nu zijn uiterste best een nieuw bestaan op te ...

Opening tentoonstelling
Fri
09 Mar
2018

From Evin, With Love

From Evin, With Love toont handwerk van gevangen Iraanse vrouwenactivisten uit de Evin-gevangenis. Deze officiële opening vindt plaats een dag na de Internationale Vrouwendag. De tentoonstelling ...

Docu + Discussie
Tue
20 Feb
2018

De humanitaire kant van de Turkije-deal

De documentaire De Deal toont de gevolgen van de Turkije-deal. De nadruk ligt op het eiland Lesbos, waar nog steeds duizenden mensen in onzekerheid verkeren. In de film vertellen vluchtelingen, ...

Debat
Thu
15 Feb
2018

Red Alert in Congo

Café Humanitair

Level 3 Emergency is het hoogste noodniveau dat door de Verenigde Naties wordt gebruikt. Irak, Syrië en Jemen hebben een status van L3. In oktober maakte ook Congo deze trieste ‘promotie&# ...

Interactief debat
Thu
01 Feb
2018

Lgbti- en genderrechten: Is er wereldwijde vooruitgang?

HagueTalks

Dit jaar bestaat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens 70 jaar. Tijdens deze HagueTalks vragen we aan acht vooraanstaande lgbti- en genderrechtenverdedigers van over de hele wereld: ...

Debat + Theater
Wed
31 Jan
2018

Is de VN-Veiligheidsraad meer dan politiek theater?

Alternatieve Veiligheidsraad

Nederland heeft in 2018 een jaar lang een zetel in de VN-Veiligheidsraad. Op het allerhoogste niveau praten wij mee over conflict en vrede in de wereld. Critici stellen dat de Veiligheidsraad pu ...

Documentaire + Debat
Fri
26 Jan
2018

Wat is de (on)zin van verkiezingen in Congo?

Officieel eindigde het mandaat van de Congolese president Joseph Kabila in december 2016. Hij trad echter niet af. Overal in het land gingen Congolezen de straat op om hiertegen te protesteren. ...

Programma
Sat
20 Jan
2018

Wie is een Marokkaan?

De Marokkaanse gemeenschap is alles behalve een homogene gemeenschap. Er zijn grote verschillen in sociaal-economische klasse, opleidingsniveau, leefwijze, politieke oriëntatie en mate van eman ...

Docu + Nagesprek
Sun
14 Jan
2018

Docu-dag: The Distant Barking of Dogs

In ‘The Distant Barking of Dogs’ zien we de oorlog in Oost-Oekraïne door de ogen van de 10-jarige Oleg. De film neemt je mee in zijn belevingswereld waarin de oorlog steeds die ...

Docu + Nagesprek
Sun
14 Jan
2018

Docu-dag: The Judge

The Judge biedt een zeldzaam inzicht in de shariawetgeving. De Palestijnse Kholoud Al-Faqih is de eerste vrouwelijke shariarechter in het Midden-Oosten. We volgen haar dagelijkse leven, haar w ...

Opening Tentoonstelling
Tue
19 Dec
2017

Opening tentoonstelling: Ik Zie Vrede

Vanavond openen we, samen met Het Nutshuis, twee exposities met afstudeerwerk van fotografiestudenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK). Zowel bij ons als in ...

Film + nagesprek
Thu
14 Dec
2017

The Witness

The Witness is een actiedrama over een enthousiaste junior officier van het Joegoslaviëtribunaal die streeft naar gerechtigheid. Na afloop van de film praten we na met de regisseur van de film M ...

Interactief debat
Wed
13 Dec
2017

Hoe bedreigt klimaat de stabiliteit in de wereld?

HagueTalks

In toenemende mate wordt klimaatverandering als een wereldwijd veiligheidsprobleem gezien. Het zou leiden tot conflicten over territoria, water en grondstoffen én tot grootschalige migratie. Het ...

Lunchlezing
Wed
13 Dec
2017

Het perspectief van Afrikaanse migratielanden op EU-deals

Een nieuwe blik op een actueel politiek thema én een heerlijke lunch; dat is wat je krijgt bij deze lunchlezing van filosoof en politicoloog Michael Onyebuchi Eze. Hij bespreekt de EU migratie ...

Docu + HagueTalks
Sun
10 Dec
2017

Docu: Hissein Habré, A Chadian Tragedy

HagueTalks

De voormalige dictator Hissein Habré is de eerste Afrikaanse leider die in een Afrikaans land is veroordeeld voor genocide, marteling en misdaden tegen de menselijkheid. Op de Internationale Da ...

Docu's + Nagesprek
Fri
08 Dec
2017

Documentaires: My Enemy, My Brother & Abu

Tijdens deze avond vertonen we twee documentaires waarin de ervaringen van migranten uit het Midden-Oosten en Pakistan centraal staan. De Canadese regisseurs Ann Shin and Arshad Khan zijn na a ...

Lezing
Mon
04 Dec
2017

Is verzoening in Palestina in zicht?

Verzoening tussen de rivaliserende Palestijnse bewegingen Hamas en Fatah; na 10 jaar lijkt er een belangrijke stap in die richting gezet te zijn. Hamas ontbond haar ‘regerend comité̵ ...

Bijeenkomst
Thu
30 Nov
2017

Hervestiging van vluchtelingen: Komt Europa tot afspraken?

Europa heeft tot nu toe geen bindende afspraken over de hervestiging van vluchtelingen. Maar daar kan binnenkort verandering in komen. De Europese Raad stemt namelijk binnenkort over het Europ ...

Interactief debat
Tue
28 Nov
2017

Vrede dankzij internationaal strafrecht. Hoe kan het beter?

HagueTalks

Dankzij internationale gerechtshoven kunnen verdachten van ernstige internationale misdaden vervolgd worden. Zonder deze vervolging is duurzame vrede niet mogelijk wordt vaak gezegd. Toch krijg ...

Fotografie
Mon
27 Nov
2017

De geschiedenis van geweld in een zandkorrel

In Beeld

  Update 23 november: Wegens omstandigheden gaat dit evenement helaas niet door. Fotograaf Donald Weber heeft met de nieuwste forensische technieken het Noord-Franse strand onderzocht. Diep ...

docu
Wed
22 Nov
2017

Docu: The Siege (extra voorstelling)

Op 22 november is de uitspraak van het Joegoslaviëtribunaal in de Mladić-zaak. Op deze middag vertonen wij, wegens grote belangstelling, een extra vertoning van de prijswinnende documentaire ...

Docu + Nagesprek
Tue
21 Nov
2017

The Siege (docu)

Op 22 november is de uitspraak van het Joegoslaviëtribunaal in de Mladić-zaak. Aan de vooravond van het vonnis vertonen wij de prijswinnende documentaire The Siege. Deze film geeft een indr ...

Storytelling
Sun
12 Nov
2017

Storytelling: Next to Normal – Palestinian Stories Untold

Jongeren die stenen gooien, huilende moeders, raketten en getraumatiseerde kinderen; als Palestina in het nieuws is, is dat meestal op deze manier. Maar wat weten we eigenlijk écht van jong ...

Debat
Tue
07 Nov
2017

Wat willen Macron, Merkel en Rutte voor Europa?

EUforum project

2017 was een belangrijk verkiezingsjaar voor de Europese Unie. Zowel in Frankrijk, Duitsland en Nederland zijn nieuwe regeringen gekozen. Met deze verkiezingen achter de rug, is het tijd om de b ...

Opening
Thu
02 Nov
2017

Opening tentoonstelling: Tijd voor Tapijten

Deze avond opent Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland, onze nieuwe expositie Tijd voor Tapijten. Een tentoonstelling van tapijten die zijn ontworpen door kunstenaars met een m ...

Interactief debat
Thu
26 Oct
2017

Hoe doorbreken we sociale taboes?

HagueTalks

Wat je culturele achtergrond, geslacht of seksuele voorkeur ook is; iedereen heeft het recht om volledig deel uit te maken van de maatschappij. We streven naar een wereld waarin iedereen meedoet ...

Bijeenkomst
Wed
25 Oct
2017

Nederland in de VN Veiligheidsraad: Wat zijn de ambities?

In 2018 bekleedt Nederland een jaar lang een zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Hier worden beslissingen genomen over de crises en oorlogen in de wereld: Het lot van de Rohingya ...

Museumnacht
Sat
21 Oct
2017

Museumnacht: Freak Like Me

Tijdens de Haagse Museumnacht is er ook in het Humanity House van alles te doen. Er zijn optredens van rapper Massih Hutak en kanunspeler Shaza Manla. Daarnaast is onze ervaringsreis door de ...

Debat
Thu
19 Oct
2017

Moeten we ons straks schamen voor Myanmar?

Crisis Watch

Tijdens deze editie van ‘Crisis Watch’ bespreken we met journalisten, wetenschappers en hulpverleners de schrijnende situatie in Myanmar. Hoe is deze situatie ontstaan en welke mogel ...

Debat
Thu
12 Oct
2017

Hoe lokale humanitaire organisaties localisation ervaren

Humanitaire hulp wordt steeds meer uitgevoerd door lokale partijen. Dat er behoefte is aan deze ‘localisation’ van humanitaire hulp is inmiddels algemeen geaccepteerd. Nu proberen or ...

Film + Discussie
Tue
10 Oct
2017

Made in Albania: de kledingindustrie in Oost-Europa

Weet jij wat het verhaal is achter het kledinglabel dat jij draagt? Veel van onze kleding wordt namelijk onder erg slechte omstandigheden geproduceerd. Maar zijn er kansen en mogelijkheden om dit ...

Debat
Thu
28 Sep
2017

Veranderingen en uitdagingen in humanitaire hulp

Wat zijn de huidige wereldwijde trends in humanitaire hulp? En wat betekenen deze trends voor de Nederlandse context?  Hierover gaan we deze middag in gesprek met professionals uit de humanitai ...

Film & Debat
Wed
27 Sep
2017

IOM Movie & Debate: The Invisible City [Kakuma]

Hoe bouw je een thuis op een plek die ‘nergens’ heet? Filmmaker Lieven Corthouts woonde vier jaar in het vluchtelingenkamp Kakuma; een van de heftigste plekken op aarde. Vanavond kijk ...

Discussie
Sun
24 Sep
2017

Hoe verwelkomt Den Haag nieuwkomers?

Just Peace 2017

Tijdens het weekend van Just Peace bespreken we met beleidmakers, nieuwkomers en kunstenaars, hoe Den Haag het doet; nieuwkomers verwelkomen. Speciale gast hierbij is de Syrische fotograaf Issa ...

Openluchtfilm
Fri
22 Sep
2017

Openluchtfilm in de tuin van het Vredespaleis

Just Peace 2017

Net als vorig jaar vertonen we weer een openluchtfilm in de prachtige tuin van het Vredespaleis tijdens het Just Peace Festival. Deze keer staat de film Land of Mine op het programma. Filmmaker ...

Interactief debat
Thu
21 Sep
2017

HagueTalks in het Vredespaleis: Dialoog voor de vrede

Just Peace 2017

Albert Einstein zei ooit: “Vrede kan niet met geweld behouden worden, het kan enkel bereikt worden door begrip.” Maar hoe creëer je begrip in tijden van (gewelddadig) conflict en groeiende p ...

Discussie
Sun
17 Sep
2017

Kan fotografie het beeld over vluchtelingen veranderen?

In Beeld

Welke invloed kun je als fotograaf hebben op beeldvorming en vooroordelen in de samenleving? Met die vraag sluiten we het weekend van pop-up Studio Aleppo Den Haag af. Fotograaf des vaderlands ...

Fotostudio & expositie
16.09t/m17.09

Studio Aleppo [Den Haag]

Just Peace 2017

Studio Aleppo komt naar Den Haag! Studio Aleppo, picturing (new) European citizens, is een project gericht op andere beeldvorming van vluchtelingen. In verschillende Europese steden worden pop-u ...

Debat
Thu
14 Sep
2017

Turkije en het Midden-Oosten

Tijdens deze tweede editie van ‘Exchanges on the Middle East’ onderzoeken we de ambities en politieke strategieën van Turkije in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA). In de afg ...

Fotografie + interview
Fri
08 Sep
2017

Nacht van de Dictatuur: Hoe blijf je mens in tijden van onmenselijkheid?

Welke invloed heeft crisis, geweld of ballingschap op je als individu? Wat doet het met je dromen en je onderbewuste, met hoe je relaties aangaat en hoe je naar jezelf kijkt? Kortom, wat doet ...

Expert Lezing
Thu
07 Sep
2017

HILAC lezing: Humanitaire activiteiten in het Midden-Oosten

Tijdens deze HILAC lezing bespreekt Yves Daccord, directeur-generaal van het Internationale Rode Kruis (ICRC), de humanitaire uitdagingen in het Midden-Oosten. Vanuit zijn eigen ervaringen met de ...

Film & Gesprek
Wed
06 Sep
2017

The Peace Agency: vrouwen als vredestichters

Mensen met een Missie presenteert “The Peace Agency”, een documentaire over de Indonesische vredesactivist Lian Gogali. Als antwoord op het gewelddadige conflict tussen christenen en moslim ...

Debat
Tue
05 Sep
2017

De Duitse verkiezingen: Merkel opnieuw aan zet? #EUforumdebat

EUforum project

Na Frankrijk en Groot-Brittannië, staat tijdens de derde EUforum-bijeenkomst de verkiezingsstrijd in Duitsland centraal. Op 24 september gaat de Duitse bevolking naar de stembus. De verwachting ...

Buitenbios
Thu
31 Aug
2017

De kinderen van juf Kiet

Bios in de Buitenlucht 2017

Een hartverwarmende documentaire over een juffrouw die je ieder kind wenst. Juffrouw Kiet geeft les aan kinderen van asielzoekers. Ze komen uit landen als Syrië en Irak en hebben heel veel meege ...

Buitenbios
Thu
24 Aug
2017

Zaatari Djinn

Bios in de Buitenlucht 2017

Midden in de woestijn is in de verzengende hitte een geheel nieuwe stad ontstaan. Een stad die voor 80 procent uit kinderen bestaat. Vanuit het perspectief van vier kinderen uit verschillende s ...

Buitenbios
Thu
17 Aug
2017

Singing with Angry Bird

Bios in de Buitenlucht 2017

Jae-Chang Kim is een temperamentvolle Koreaanse operazanger die door het leven gaat met de bijnaam Angry Bird. Vijf jaar geleden begon hij in de Indiase stad Pune het Banana Children’s Choir vo ...

Buitenbios
Thu
10 Aug
2017

Gaza Surf Club

Bios in de Buitenlucht 2017

Gevangen in de zogenaamde ‘grootste openluchtgevangenis ter wereld’, trekken de surfer-dudes van Gaza naar de stranden. Ziek van de bezetting en politieke situatie, vinden ze hun eig ...

Buitenbios
Thu
03 Aug
2017

The Good Postman

Bios in de Buitenlucht 2017

Een tragikomisch portret over de Bulgaarse postbode Ivan, die zich verkiesbaar stelt voor het burgemeesterschap. Het Bulgaarse grensdorp Great Dervent loopt leeg. Er wonen nog maar veertig, voorn ...

Campagne
Fri
21 Jul
2017

Strijd tegen straffeloosheid: #Join!

Het Internationaal Strafhof is een belangrijk instituut in de strijd tegen straffeloosheid. Om deze strijd zo succesvol mogelijk te maken moet het Statuut van Rome universeel geaccepteerd worden. ...

Lezing
Thu
06 Jul
2017

Jemen. Een vergeten conflict

Jemen wordt geteisterd door een langdurig conflict. Inmiddels heeft ruim 80% van de bevolking dringend humanitaire hulp nodig. Door conflicten elders en doordat het land moeilijk toegankelijk is, ...

Lezing
Tue
20 Jun
2017

HILAC-lezing: Respect voor humanitair oorlogsrecht op zee

Ter gelegenheid van de publicatie van het nieuwe commentaar (‘Commentary’) bij het Tweede Verdrag van Genève, bespreken experts de belangrijkste bevindingen. Een bijzondere HILAC-lezing over ...

Evenement
20.06t/m16.07

Humanity House Podcast-booth en tentoonstelling in Atrium

Op 20 juni is het de Internationale Dag van de Vluchteling. Het Humanity House lanceert op deze dag een podcast-serie met persoonlijke verhalen van vijf gevluchte mensen. De podcasts zijn van 20 ...

Rondleiding
Sun
18 Jun
2017

Exclusieve rondleidingen Museumkaarthouders

Nooit eerder waren er zoveel mensen op de vlucht. Maar wat betekent het om te moeten vluchten uit oorlog of conflict? In het Humanity House krijg je de kans om dat te ervaren. Je ondervindt er aa ...

Rondleiding
Sat
17 Jun
2017

Exclusieve rondleidingen Museumkaarthouders

Nooit eerder waren er zoveel mensen op de vlucht. Maar wat betekent het om te moeten vluchten uit oorlog of conflict? In het Humanity House krijg je de kans om dat te ervaren. Je ondervindt er aa ...

Rondleiding
Sat
17 Jun
2017

EXTRA Rondleiding Museumkaarthouders

Nooit eerder waren er zoveel mensen op de vlucht. Maar wat betekent het om te moeten vluchten uit oorlog of conflict? In het Humanity House krijg je de kans om dat te ervaren. Je ondervindt er aa ...

boekpresentatie
Fri
16 Jun
2017

Over de grens. Migratie vs. formatie

De vluchtelingencrisis stelt Nederland en Europa voor een ongekende opgave. Dat zien we ook terug in de huidige formatiegesprekken. Is migratie het breekpunt? Praat mee over de uitdagingen, met p ...

Boeklancering
Wed
14 Jun
2017

Café Humanitair: uit nood geboren strategieën om te overleven

Café Humanitair

Tijdens deze editie van Café Humanitair lanceren we het boek ‘People, Aid and Institutions in socio-economic recovery’. Dit boek is een diepgaande studie naar de strategie van mense ...

Interactief debat
Tue
13 Jun
2017

HagueTalks: Wanneer is rechtvaardigheid inclusief?

HagueTalks

Ongeacht culturele achtergrond, gender of seksuele voorkeur; mensen moeten zich beschermd voelen door het rechtssysteem. Inclusiviteit nastreven noemt men dat. Dit betekent niet alleen dat iedere ...

Evenement
Sat
10 Jun
2017

Enough = Enough! Waartegen kom jij in verzet?

Tijdens dit slotevenement van het zesdaags evenement Enough = Enough! hoor je van activisten, experts en ervaringsdeskundigen wat jij zelf kan doen in Israel, Palestina en Nederland om polarisat ...

Film & Gesprek
Thu
08 Jun
2017

Welke invloed heeft de Armeense genocide nog?

De Armeense genocide wordt nog steeds elk jaar herdacht door nabestaanden. Welke invloed heeft de genocide en de herdenkingscultuur nog op hen? We bespreken dit aan de hand van de speelfilm Arar ...

Debat
Wed
31 May
2017

De Britse verkiezingen: Wat betekent dit voor Brexit? #EUforumdebat

EUforum project

Na de Franse verkiezingen, duiken we tijdens dit tweede EUforum-debat in de Britse politieke wereld. Op 8 juni, één jaar na het Brexit-referendum, moeten de Britten opnieuw naar de stembus. Di ...

Discussie
Mon
29 May
2017

Syrische vrouwen aan de onderhandelingstafel

Drie Syrische vrouwen met drie totaal verschillende verhalen. Eén ding hebben ze echter gemeenschappelijk: ze hebben Syrië nog niet opgegeven. Vanuit zowel Syrië, als vanuit buurlanden, bes ...

Discussie
Wed
17 May
2017

Feminist Zehra Khan’s strijd tegen de kledingindustrie

Hoe verander je een miljoenenindustrie? In veel landen over de hele wereld werken vrouwen in kledingfabrieken onder erbarmelijke omstandigheden, lage lonen, en lange uren. Maar (feministische) ac ...

MEET UP
Sat
13 May
2017

Op naar wereldvrede! VN 2.0

Hoe bereiken we wereldvrede? En hoe moeten we de internationale politiek daarvoor inrichten? Bijvoorbeeld een nieuwe versie van de Verenigde Naties – een VN 2.0 – of is er een complee ...

Lezing & debat
Thu
11 May
2017

Cultureel erfgoed als wapen voor vrede

Tijdens dit programma onderzoekt een panel van internationale experts met een achtergrond in beleid, wetenschap en cultuur, hoe cultureel erfgoed ingezet kan worden als wapen voor vrede. Het is ...

Evenement
Sun
07 May
2017

Europa: Een rEUnie in Den Haag

Wat is het grote verhaal dat Europa anno 2017 nog bindt? Op 7 mei 1948 vond het Congres van Den Haag plaats, het eerste ‘federale’ moment in de geschiedenis van Europa. Een breed scal ...

Interactief debat
Thu
04 May
2017

HagueTalks: Wat kan je betekenen voor oorlogsslachtoffers?

HagueTalks

Op 4 mei is het de Nederlandse nationale dodenherdenking. Tijdens deze bijzondere editie van HagueTalks staan we daarom stil bij oorlogsslachtoffers wereldwijd. Danseres Michaela DePrince uit S ...

Film & Debat
Wed
03 May
2017

IOM Movie & Debate: Als ik daar ben

Tijdens deze tweede bijeenkomst van Movie & Debate staat de kracht van diaspora projecten centraal. Een positief aspect van migratie dat vaak onderbelicht blijft. Mensen die ooit hun thuisla ...

debat
Tue
02 May
2017

De Franse verkiezingen: Weg van Europa? #EUforumdebat

EUforum project

Hoe gaat Frankrijk stemmen? En wat zijn de gevolgen van deze verkiezingen voor Europa en Nederland? 2 mei debatteren we hierover. Kom langs en praat mee over de toekomst van Europa. Tegen de ...

Thema-avond
Thu
13 Apr
2017

De toekomst van noodhulp

Terwijl de formatiegesprekken in volle gang zijn organiseren het Nederlandse Rode Kruis, Platform Humanitaire Actie, Kenniscentrum Humanitaire Hulp en het Humanity House een thema-avond over de ...

Tegenlicht Meet Up
Tue
11 Apr
2017

Tegenlicht Meet Up: Frau Merkel

Hoe houdt Angela Merkel, de machtigste vrouw van de wereld, zich staande in het oog van de storm? Terroristische aanslagen en de onstuimige groei van het populisme zorgen ervoor dat iedere uitspr ...

Tegenlicht Meet Up
Tue
28 Mar
2017

Tegenlicht Meet Up: Sushi in Kabul

Afghanistan dreigt een ‘failed state’ te worden. De verslechterde veiligheidssituatie dwingt internationale hulpverleners zich terug te trekken in zwaarbeveiligde compounds. Zij kunne ...

debat
Thu
23 Mar
2017

Debat: Wat doet de Europese Unie in Libië?

Na de Turkije-deal is er nu ook een Libië-deal in de maak. Volgens de EU leidt dit vluchtelingenakkoord tot minder mensensmokkel en dus minder doden. Vluchtelingenorganisaties zijn kritisch. Lib ...

Debat
Tue
28 Feb
2017

Crisis in de maak: West-Afrikaanse slachtoffers van mensenhandel

Misbruik makend van de vluchtelingenstroom, brengen mensenhandelaren steeds meer West-Afrikaanse meisjes en vrouwen Europa binnen. De verwachting is dat ook in Nederland het aantal West-Afrikaans ...

FILM & DEBAT
Mon
27 Feb
2017

West-Sahara: vluchten, vechten & vreedzaam verzet

West-Sahara ligt in Afrika, ten zuiden van Marokko en ten westen van Mauritanië. Het land wordt al meer dan dertig jaar door Marokko bezet. Een gedeelte van de Saharanen leeft sinds de Marokkaan ...

HEROPENING
Fri
10 Feb
2017

Kom naar onze vernieuwde ervaringsreis!

Een nieuwe collectie toevoegen aan je museum: niets bijzonders. Maar wat als je acht mensen als ‘vaste collectie’ adopteert? Vanaf 10 februari ontmoet je acht mensen, uit acht verschillende d ...

Lunchlezing
Thu
02 Feb
2017

Lunchlezing: De Nederlandse inzet tegen IS

Nederland is van alle anti-IS-bondgenoten het minst open over de hoeveelheid luchtaanvallen en daaruit mogelijk voortvloeiende burgerdoden in het Midden-Oosten. Dat blijkt uit onderzoek door het ...

Debat
Sun
22 Jan
2017

Humans on the Move part II: debat & filmfragmenten

Voor veel vluchtelingen staat het leven (tijdelijk) stil, zowel tijdens hun vlucht, als wanneer ze aankomen in het land waar ze asiel aanvragen. Aan de hand van filmfragmenten gaan we in gesprek ...

Documentaire
Sun
22 Jan
2017

IDFA Documentaire: Those Who Jump

Deze bijzondere documentaire biedt een ander perspectief op de migrantenproblematiek. Doordat een van de migranten, de Malinese Abou Bakar Sidibé, de camera hanteerde, geeft Those Who Jump een o ...