De strijd van de Marshall Islands - Humanity House

Agenda

overzicht
Sat
12 Mar
2016

Gesprek

De strijd van de Marshall Islands

Wat gebeurt er als een kleine groep eilanden uit de Pacifische oceaan het opneemt tegen de kernwapenmachten van de wereld en hen aanklaagt voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag?

In April 2015 begon de Republiek van de Marshall Islands een rechtszaak tegen de Verenigde Staten, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk, China, India, Israël, Pakistan én Noord-Korea. Dit zijn de negen landen op de wereld die kernwapens bezitten. De Republiek van de Marshall Islands vindt dat deze landen te weinig doen om te ontwapenen. Nu proberen ze dit daarom via het Internationaal Gerechtshof af te dwingen.

De Marshall Islands waren zelf tussen 1946 en 1958 proefterrein voor het nucleaire programma van de Verenigde Staten. De eilanden kampen nog steeds met de gevolgen hiervan, waaronder een zeer hoog aantal kankergevallen.

In maart vinden in Den Haag de eerste zittingen plaats tegen Groot-Brittannië, India en Pakistan. Zullen de eilanden deze zaken winnen? En wat staat er op het spel? Leden van het juridische team dat de Marshall Islands vertegenwoordigt, vertellen in het Humanity House hun persoonlijke verhaal en gaan in op de gevolgen van deze zaken voor verdere ontwapening van de wereld.

Over de sprekers

Tony de Brum (voormalig Minister van Buitenlandse Zaken van de Republiek van de Marshall Islands), Phon van den Biesen (Co-Agent van de Marshall Islands, advocaat (van den Biesen Kloostra Advocaten)), John Burroughs (advocaten committee voor Nucleair beleid), Laurie Ashton (Keller Rohrback L.L.P.).

Moderator is Rick Wayman van de Nuclear Age Peace Foundation (NAPF).

Over dit programma

Dit programma wordt georganiseerd door Nuclear Age Peace Foundation (NAPF), Pax, Soka Gakkai International (SGI), International Association of Lawyers Against Nuclear Arms (IALANA) en Humanity House.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 15:30
  • 16:00
  • 17:30