70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog organiseert HagueTalks een dialoog met jongeren uit Kenia, Bosnië en Afghanistan. De studenten reflecteren op Theodor Meron die eerder vertelde over gerechtigheid en verzoening. Vragen over vergeving na het ervaren van wreedheden tijdens een oorlog worden bediscussieerd en afgewisseld met muziek en poëzie in nagedachtenis van de Joodse kinderen die naar Den Haag vluchtten vanwege de oorlog.
Theodor Meron was als kind al gegrepen door de Tweede Wereldoorlog. Als Poolse vluchteling overleefde hij de ghetto’s en een gedwongen werkkamp. Zijn ervaringen hebben Theodor geïnspireerd om Internationaal Recht te studeren, waarna hij rechter werd bij het Internationaal Strafhof. Momenteel is hij de president van het Joegoslavië-tribunaal (International Criminal Tribunal for former Yugoslavia, ICTY) en president rechter van het Rwanda-tribunaal (Appeals Chambers of the International Criminal Tribunal for Rwanda, ICTR) in Den Haag. Sinds 2012 is hij president van het International Residual Mechanism for Criminal Tribunals.
Gezamenlijk diner
Voor mensen die zich hebben aangemeld voor het gezamenlijke diner: om 17.15 uur begint HagueTalks met het diner met gerechten uit landen van de sprekers. Het diner bedraagt €10,00 en betaal je ter plekke aan de kassa.
Over de sprekers
Harrison Okwach Ute (kunstenaar bij Youth Arts Development and Entrepreneurship Network), Naveed Taniwal (student Rechten aan The Hague University) en Taco Sorgdrager (componist, schrijver, acteur en dirigent van het Morgana Chamber Choir). Moderator is Leila Prnjavorac.
Om 20.00 uur zal de bijeenkomst worden afgesloten met 2 minuten stilte i.v.m. Nationale Dodenherdenking.
Dit programma is onderdeel van De Haagse Vrijheidsweken