Door het aanhoudende conflict tussen het nationale leger en gewapende rebellengroepen is de humanitaire situatie in Mali dramatisch verslechterd. Er zijn aanzienlijke humanitaire behoeften in zowel Mali als in de buurlanden die vluchtelingen uit Mali hebben opgenomen. In Mali, ooit één van de meest politiek stabiele landen in Afrika, zijn naar schatting bijna 400.000 Malinezen ontheemd geraakt als direct gevolg van het conflict. Hoe is deze situatie in Mali ontstaan en wie zijn de spelers die een rol spelen in deze oorlog?
Het programma
Crisis Watch start met een introductie over de achtergrond en het ontstaan van het conflict. Verder staan we stil bij de gevolgen van het conflict in Mali voor de locale bevolking, het land zelf en voor de regio. Zal de Franse interventie in Mali leiden tot een snelle oplossing van het conflict? En wie zijn de spelers in dit conflict? Wat zijn de (humanitaire) gevolgen voor de Malinezen op korte en lange termijn?
Over de sprekers
Prof. dr. Han van Dijk bekleedt de bijzondere leerstoel ‘Law and Governance in Africa’, gefinancierd door het Afrika-Studiecentrum in Leiden en Wageningen University. Hij is onafhankelijk onderzoeker naar conflicten waaronder de gevolgen van het conflict in Tsjaad en Mali. Ludo De Brabander is auteur en stafmedewerker van de Belgische vredesorganisatie ‘Vrede vzw’. Hij groeide uit tot een van de meest flamboyante woordvoerders van de Vlaamse vredesbeweging. Een spreker vanuit de afdeling noodhulp van ICCO & Kerk in Actie zal een beeld schetsen van de humanitaire situatie in Mali gebaseerd op informatie vanuit hun regiokantoor in Bamako. Rosan Smits is onderzoeker bij de Conflict Research Unit van Instituut Clingendael en richt zich op de politieke economie achter conflictsituaties in onder andere de Sahel. Het gesprek staat onder leiding van Klaas Drupsteen (bekend van radio 1 en NCRV-televisie).