Rampen & Conflicten: Syrië. Politiek conflict, 2011-heden
De revolutie in Syrië begint als honderd personen begin 2011 de straat opgaan. De regering reageert met veel geweld op de protesten.
Syrië. Politiek conflict, 2011-heden
Land: Syrië
Periode: 2011-heden
Type conflict: Burgeroorlog
Conflict: Opstand tegen president Bashar al-Assad en zijn regering. De gewelddadige reactie eindigt in een complete burgeroorlog
Betrokken partijen: Regering, opstandelingen, westerse landen, Rusland en China, de Verenigde Arabische Republiek
Geschat aantal slachtoffers: meer dan 400.000 doden en meer dan 12 miljoen vluchtelingen waarvan ca. 4,8 miljoen naar het buitenland
De revolutie in Syrië begint als honderd personen begin 2011 de straat opgaan. Zij protesteren openlijk tegen het neerslaan van een burger door drie politieagenten. Gestimuleerd door de Arabische buurlanden breiden de protesten zich binnen een paar maanden uit. En dat is bijzonder in Syrië. Openlijk voor je mening uitkomen is levensgevaarlijk. De leider, Bashar al-Assad, en eerder zijn vader, heersen Syrië al sinds 1971. Burgers worden scherp in de gaten gehouden. De regering reageert met veel geweld op de protesten. De opstandelingen grijpen ook naar de wapens. Steeds meer groepen komen in opstand, met verschillende motieven en achtergrond. Het geweld wordt in 2013 en daarna steeds erger. Er worden zelfs chemische wapens ingezet.
De Verenigde Naties (waar alle landen samenkomen) reageren niet met één stem op het geweld in Syrië. Rusland en China kiezen de kant van president Bashar al-Assad. Het Westen (de Verenigde Staten, Frankrijk, Engeland, Nederland en andere landen) steunen heimelijk de oppositie. Maar de vraag of er wapens geleverd moeten worden aan de opstandelingen is ingewikkeld. Want wie is precies de oppositie? In Syrië is er door de onderdrukking nooit een georganiseerde oppositie geweest. Bovendien zijn er in de chaos in het land tal van oppositiegroepen actief. Daaronder groepen met zeer radicale religieuze opvattingen. Het Westen wil niet dat de wapens in verkeerde handen komen.
Inmiddels is Syrië de grootste brandhaard van de wereld. De schattingen van het aantal doden lopen op tot meer dan 400.000. En tegelijkertijd is een gigantische vluchtelingenstroom op gang gekomen. De helft van de bevolking is op de vlucht geslagen voor het geweld: 4,8 miljoen mensen zijn de grens overgegaan naar vooral Libanon, Jordanië en Turkije. En 7,5 miljoen mensen hebben een veilig heenkomen gezocht binnen Syrië.