Tijdens dit programma bespreken we de band van Nederlandse christelijke kerken en politieke partijen met Israël. Veel kerken en christelijke politieke partijen benadrukken de speciale band die zij hebben met het joodse volk en stellen zich op als bondgenoot van de staat Israël. Hoe wordt dit ervaren door Palestijnse christenen? En hoe kunnen christelijke organisaties een bijdrage leveren aan de dialoog tussen Joden en Palestijnen? We bespreken het met onder andere Jonathan Kuttab, mensenrechtenactivist in Oost-Jeruzalem en zelf een Palestijnse christen.
Binnen de Protestantse Kerken in Nederland (PKN) is afgelopen najaar een felle discussie ontstaan over de relatie met Israël. In de kerkorde – de regels van de kerk- staat dat de PKN een ‘onopgeefbare verbondenheid heeft met het volk Israël’. Een groep liberale theologen heeft een pamflet geschreven. Zij willen af van de suggestie van onvoorwaardelijke solidariteit met de staat Israël en zijn politiek. Ook binnen de Nederlandse christelijke politieke partijen is de relatie met Israël een discussiepunt.
Jonathan Kuttab is een Palestijnse christen, mensenrechtenactivist en voorstander van geweldloos verzet. In zijn lezing vertelt hij hoe de christelijke steun aan Israël ervaren wordt door Palestijnse christenen. En hoe volgens hem Nederlandse christelijke organisaties een positieve bijdrage kunnen leveren aan de dialoog tussen Palestijnen en Joden.
Na zijn lezing volgt een paneldiscussie onder leiding van Jan Keulen, directeur van The Rights Forum.
Over de sprekers
- Jonathan Kuttab is een mensenrechtenadvocaat uit Oost-Jeruzalem. Voor hem is het werken voor vrede een “way of life”. Jonathan trad op als advocaat van de Christian Peacemaker Teams. “Als mensen maar een fractie van hun tijd, energie en middelen zouden steken in het proberen om vrede te stichten, dan kunnen we veel meer bereiken”, aldus Jonathan. Jonathan heeft In 1979 Al Haq opgericht, de eerste internationale mensenrechtenorganisatie in de Palestijnse gebieden. Later was hij mede-oprichter van het Palestinian Center for the Study of Non-Violence. Jonathan is een Palestijnse christen en voormalig voorzitter van het Bethlehem Bible College. In 1994 maakte hij deel uit van het juridische team voor de Caïro-overeenkomst, dat resulteerde in het Oslo II-akkoord.
- Han Cuperus is predikant en lid van het Christian Peacemakers team.
- Jan Keulen is de directeur van The Rights Forum, een kenniscentrum op het gebied van de kwestie Palestina-Israël. Hij was lange tijd journalist en werkte als correspondent onder andere in Libanon en Jordanië. Keulen zal dit programma modereren.
Over dit programma
Dit programma wordt georganiseerd door The Rights Forum.