Fotograaf Jordi Ruiz Cirera verdiept zich voor zijn project The United Soya Republic in de soja-industrie in Zuid-Amerika en de gevolgen hiervan op lokale gemeenschappen. In de eerste editie van ons nieuwe programma Scoop kijken we mee door zijn lens.
Met de grote bosbranden in het Amazonegebied in Brazilië, staat de soja-industrie in Zuid-Amerika weer volop in de aandacht. Jordi Ruiz Cirera legt in beeld de effecten van de intensieve landbouw op het landschap en lokale gemeenschappen vast. Hij belicht hierbij verschillende perspectieven: van landeigenaren tot arbeiders, van werkloze boeren tot de mensen die getroffen zijn door giftige pesticiden. De fotograaf toont zo een wereld van ontbossing, migratie, milieuvervuiling, werkeloosheid en sociale onrust.
Centraal in zijn werk staat de ongelijkheid tussen mensen en hoe deze ongelijkheid versterkt wordt door de mondiale vraag naar voedsel en de keuzes die consumenten wereldwijd maken. Wat kunnen wij als consumenten doen? Hoe maken we een bewustere keuze? De Haagse kunstenaar Yair Callender gaat hierover in gesprek met Jordi. Wat kan het publiek leren en ontdekken door mee te kijken door de lens van de fotograaf? En wat leert de fotograaf van de blik van het publiek?
De Haagse muzikant Fons Parlevliet heeft zich laten inspireren door de foto’s van Jordi. Hij start en eindigt deze Scoop met eigen nummers en covers. sluit namens PopRadar het programma af en geeft op muzikale wijze invulling aan het thema.
Scoop staat voor het brengen van nieuwe verhalen en muziek. Fotografen en muzikanten delen werk dat nog in ontwikkeling is en laten je met een nieuwe blik naar de wereld kijken. Kunstenaar Yair Callender gaat elke editie in gesprek met fotografen van over de hele wereld die maatschappelijke vragen centraal zetten in hun werk. Scoop is een samenwerking tussen Humanity House, Popradar Den Haag en Docking Station.
Sprekers & artiesten
Jordi Ruiz Cirera is onafhankelijk documentairefotograaf en filmmaker. Hij richt zich op langetermijnprojecten, waarmee hij de effecten van globalisering op kleine gemeenschappen wil tonen en inzicht wil geven in hoe zij zich aanpassen. Sinds hij in Mexico City woont, documenteert hij ook de migratieproblemen op het Amerikaanse continent.
Fons Parlevliet is een Haagse muzikant met een voorliefde voor reggae en ska. Hij schrijft zelf nummers, maar speelt ook graag covers vanuit een uitgebreid repertoire, van Bob Marley tot Doe Maar. Fons staat zowel op kleinere podia als op grotere festivals zoals Parkpop. Met zijn muziek wil hij mensen recht in het hart raken, maar hen vooral laten dansen.
Yair Callender is een Haagse kunstenaar. Hij maakt sculpturen en ander ruimtelijk werk, soms monumentaal, soms op de grens tussen autonoom werk en meubels. Aan de basis staat zijn onderzoek naar spirituele en symbolische ornamenten en vormen. Wat is de inherente betekenis van vormen die verder reikt dan de esthetische waarde?
Docking Station is een fotografieplatform dat als doel heeft maatschappelijk relevante fotografieprojecten te laden met nieuwe expertise, zodat het weer een nieuw publiek bereikt. Ze nodigen jonge, internationale fotografen uit om een maand lang in Nederland aan hun project te werken en in contact te komen met een groot creatief en inhoudelijk netwerk.
Tijdens deze eerste editie van Scoop worden foto’s gemaakt.