Tweede Kamerleden gaan met elkaar in gesprek over de berechting van IS-strijders en hoe Nederland moet bijdragen aan het beëindigen van de straffeloosheid in Syrië en Irak.
Nu Islamitische Staat (IS) grotendeels is verslagen, rijst de vraag hoe we moeten omgaan met IS-strijders en sympathisanten. Syrië en Irak zijn na 8 jaar oorlog in puin en het merendeel van de burgerbevolking is op de vlucht of omgekomen bij verschrikkelijke bombardementen. Nederland profileert zich internationaal als voorvechter tegen straffeloosheid en minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft in de Veiligheidsraad gepleit voor een internationaal tribunaal in de regio om IS-strijders te berechten. De Adviesraad Internationale Vraagstukken heeft in een recent rapport haar vraagtekens gezet bij een dergelijk tribunaal, maar bood geen alternatief.
Hoe zorgen we ervoor dat degenen die gruwelijke misdrijven begaan hebben, gestraft worden? Hoe geven we gerechtigdheid aan de slachtoffers en hun familieleden? Maar ook: hoe voorkomen we schijnprocessen en nog meer onnodig leed? En hoe moet Nederland omgaan met IS-strijders met een Nederlandse nationaliteit?
Aan de hand van verschillende stellingen gaan Kamerleden met elkaar in debat over de berechting van IS-strijders en de rol van Nederland daarin. Voorafgaand aan elke stelling geven experts context, en beoordelen ze de antwoorden van de Kamerleden op haalbaarheid.
Over de sprekers
- Lilianne Ploumen is Tweede Kamerlid voor de PvdA. Zij heeft Buitenlandse Zaken en Gezondheidszorg in haar portefeuille. Van 2012 tot 2017 was Lilianne Ploumen ook Minister van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking.
- Martijn van Helvert is Tweede Kamerlid voor de CDA. Hij heeft woordvoerderschap over onder andere mensenrechtenbeleid en internationale organisaties.
- Marjolein Wijninckx is Midden-Oosten expert bij PAX.
- Akram Alsaud ontvluchtte Syrië in 2016. Hij studeert momenteel aan de TU Delft en is bestuurslid van Het Syrisch comité. Akram verzamelde tijdens de oorlog voor een NGO gegevens over vermiste en gedode personen en documenteerde het door oorlogsgeweld beschadigd cultureel erfgoed.
- Moderator is Harm Ede Botje. Hij is algemeen redacteur met als speciale aandachtsgebieden asielbeleid, integratie, klimaat, energie, milieu & duurzaamheid en buitenlandse politiek.
Fotocredit: Alessio Romenzi. De foto komt uit de documentaire Isis, tomorrow: The lost souls of Mosul