Kijk terug: The Refugee Millennial: Onze moeders, onze helden
Wat is het belang van rolmodellen en helden? En hoe is dat voor jongeren met een vluchtachtergrond? Bij de tweede editie van The Refugee Millennial gingen wij hierover in gesprek.
Tijdens Onze moeders, onze helden vertelden refugee millennials naar wie ze opkijken en door wie ze geïnspireerd worden. Ook gingen zij in op het belang van deze helden, in het bijzonder wanneer je als kind ergens helemaal opnieuw moest beginnen.
Hoewel de focus ligt op moeders, gingen we ook met elkaar in gesprek over andere helden en de relatie met ouders in het algemeen. Refugee millennials vertelden over hun ambities en de invloed van het vluchtverhaal van hun ouders op die ambities. Want hoewel het verhaal van hun ouders ter inspiratie dient, brengt dit ook de nodige druk om te presteren. Hoe beweeg je je door het leven als je weet dat je ouders een groot offer hebben gebracht om jou een veilig leven te bieden? Tijdens Onze moeders, onze helden hoorden we inspirerende verhalen, maar bespraken we ook moeilijkheden zoals de ouderlijke verantwoordelijkheid die je als kind krijgt wanneer je sneller integreert of het gevoel om de ‘gemiste’ kansen van je ouders in te moeten halen.
Tijdens het gesprek namen Bright Nshuti, Heja Alsindee-Mehic en Hamed Rahmani het woord. Zo vertelde Bright over de opoffering van zijn ouders voor hemzelf en zijn broertje, Heja vertelde over het schuldgevoel dat altijd blijft hangen en Hamed vertelde over de reactie van zijn familie toen hij uit de kast kwam. Als laatste vertelde Zina hoe het is om nieuw te zijn in een land. Sahar Shirzad modereerde de hele avond.
Mijn moeder en ik zijn verbonden, we zijn dezelfde persoon. Ik draag haar altijd bij me. - Sahar Shirzad