In onze woorden: afscheid van 10 jaar Humanity House
Tijdens dit online afscheid komen natuurlijk ook onze medewerkers aan het woord. In deze blog vertellen zij in hun eigen woorden hoe zij terugkijken op 10 jaar Humanity House.
Directeur Hanneke Propitius
Na vele jaren bij non-profit en purpose gedreven organisaties, staat directeur Hanneke Propitius sinds 2019 aan het roer bij Humanity House.
"We build too many walls and not enough bridges” - Isaac Newton
Deze quote koos ik bij mijn bio op onze website. Het vat voor mij een belangrijk doel van het Humanity House samen: bruggen bouwen. Hoe kan je in een maatschappij, waarin de tegenstellingen qua meningen steeds groter lijken te worden, met elkaar in gesprek blijven? Hoe zorg je ervoor dat buiten het geschreeuw op social media er naar elkaar geluisterd wordt? Hoe zorg je ervoor dat je elkaar blijft vinden? Ook als het gaat om complexe en explosieve thema’s.
Een pasklaar antwoord op deze vragen is er helaas niet. Wij zullen in deze maatschappij samen onze meningen, ideeën en verwachtingen moeten verkennen. Ons open moeten stellen voor het perspectief van de ander om zo tot wederzijds begrip te komen. Het Humanity House pakte deze verbindende rol.
Ik ben ongelofelijk trots op onze bezoekers, partners, fondsen, en (oud) collega’s van Humanity House. Met veel lef en overtuiging maakten zij de afgelopen 10 jaar ontmoetingen, discussies en dwarsverbanden mogelijk.
Frederiek Biemans
Frederiek Biemans is sinds 2013 verantwoordelijk voor de programma’s en tentoonstellingen van Humanity House. Zij zorgde dat de verhalen op vele manieren tot leven konden komen.
“Dat was het dan. Bijna 10 jaar Humanity House. Het is onwaarschijnlijk mooi dat we al die tijd ons huis konden vullen met verhalen over menselijkheid."
We zochten in alles vooral de dialoog op. Gesprekken en tentoonstellingen die je een kijkje gunden in andermans wereld, ver weg of dichtbij. Dat had geen vaste vorm; spoken word, muziek, kunst, theater, film, debat, fotografie. Er is niet één manier om je verhaal te delen of te presenteren. Soms groeiden we uit ons jasje en verhuisden we naar Het Paard, Theater aan het Spui of Het Vredespaleis. We vonden altijd wel een fijne samenwerking in de stad. Wat we ook deden, we deden het bijna nooit alleen want samen kun je nu eenmaal meer. Maar Humanity House aan de Prinsegracht was altijd de basis, een veilige plek waar mensen hun persoonlijk verhaal durfden te onderzoeken en delen met het publiek.
Zo hebben we heel wat geëxperimenteerd en geprobeerd. En we zijn iets gestart in deze stad. Een open gesprek, een blik op de wereld én op onszelf. Een poging tot medemenselijkheid. Dat gesprek vindt nu een weg buiten onze deuren naar nieuwe plekken in Den Haag, en daar zijn we mega trots op.
Audrey Mussoni
Audrey Mussoni was verantwoordelijk voor de educatieve programmering. Zij droeg zorg over de ontwikkeling en uitvoering van het aanbod voor leerlingen en studenten.
Begin jaren negentig kwam ik als vluchteling aan in Nederland met mijn moeder. Jaren later bezocht ik voor de eerste keer de reis in het Humanity House en werd ik meegenomen naar ervaringen en emoties die ik als kind niet bewust meemaakte.
Humanity House streefde ernaar de ogen en het hart van haar publiek te openen voor de verscheidenheid aan ervaringen van mensen wereldwijd. Het was bijzonder om te kunnen werken op een plek waarin ik een jong publiek kennis kon laten maken met voor mij herkenbare verhalen.
In de afgelopen 10 jaar hebben we allerlei educatieve programma’s kunnen aanbieden over oorlog, vluchten, noodhulp, vrijheid en veiligheid. We organiseerden masterclasses, docentendagen en festivals en ontvingen leerlingen en studenten van alle onderwijsniveaus uit heel Nederland en regelmatig het buitenland.
"Hoewel we de deuren hebben moeten sluiten ben ik er van overtuigd dat onze boodschap doorverteld zal blijven worden."
Het meest trots ben ik op alle bijzondere personen die binnen onze muren hun persoonlijke ervaringen met oorlog, onrecht en een gebrek aan vrijheid vertelden aan jongeren. Vaak op intieme en soms emotionele wijze wisten zij te laten zien hoe waardevol het is om verhalen te delen.
Dank aan alle scholen, docenten, leerlingen en studenten die zich open stelden voor deze ontmoetingen. En dank aan alle geweldige museumdocenten die door de jaren heen onze programma’s tot leven hebben gebracht.
Dorinda Hovenga & Jari Kösters
Het reilen en zeilen achter de schermen: daar waren Dorinda Hovenga en Jari Kösters samen verantwoordelijk voor. Vol enthousiasme organiseerden zij alle evenementen en schoolbezoeken en zorgden zij o.a. voor het gebouwbeheer, de inkoop en de personele bezetting. En nu zijn zij bezig met een project van een heel ander kaliber: de afbouw van ons pand aan de Prinsegracht – want begin januari leveren we deze weer op in zijn originele staat.
Vraag je hen waar zij het meest trots op zijn? Dan ontstaat een mooie lijst aan evenementen en samenwerkingen: “Waar we met veel plezier aan terugdenken zijn de 3 keer dat we een Meeting Award hebben gewonnen dankzij onze score van een 9.0 op Meeting Review. Toffe evenementen waren onder andere Sniester Festival en het lijsttrekkersdebat van FunX met Klaver, Pechtold en Asscher. Verder hebben we onwijs genoten van events als Bios in de Buitenlucht, de Museumnachten en hebben we vele bijeenkomsten georganiseerd voor de Rijksoverheid. Dit allemaal natuurlijk met grote dank aan de toppers van ons onmisbare museumteam, de vele stagiairs en onze cateraar Juni.”
Bedankt!
Bij afscheid nemen komt onvermijdelijk terugkijken. Iets wat we de afgelopen tijd veelvuldig gedaan hebben. Met het Humanity House team en oud-medewerkers, met bezoekers en relaties. Via #10jaarhumanityhouse kwamen ontroerende verhalen en leuke herinneringen langs. Vandaag laten we nog eenmaal tien jaar Humanity House de revue passeren in deze video.
Wat straks beklijft is trots en dankbaarheid voor tien mooie en bijzondere jaren. We hopen dat de missie van het Humanity House een bijdrage heeft geleverd en in de toekomst op een andere manier zal worden voortgezet.
Dank jullie wel. Allemaal.