UPDATE: In verband met het Coronavirus (COVID-19) en de maatregelen vanuit de overheid, is dit programma in Humanity House afgelast.
—
Het gesprek over de erfenis van onze koloniale denkpatronen wordt overal gevoerd. Van de straatnaamborden tot in de musea, van het white saviorism complex van goedbedoelende vrijwilligers tot ontwikkelingssamenwerking. Maar hoe zit dat eigenlijk in de humanitaire hulp? In ontvangende landen en op universiteiten woedt een nieuw debat: wordt de internationale noodhulp – bewust of onbewust – gestuurd door koloniale mechanismen?
Als een land wordt geteisterd door een natuurramp of een oorlog, dan wordt er hulp geboden. Het credo is helder: als er mensen in nood zijn, proberen noodhulporganisaties levens te redden. Er wordt daarbij gestreefd naar een gelijkwaardige relatie in het organiseren en realiseren van de hulp. Maar kan dat wel in een dergelijke, afhankelijke situatie?
Tijdens het vierde Humanitaire Hangijzer gaan Humanity House en KUNO dit gevoelige gesprek over koloniale denkpatronen in de humanitaire hulp verkennen. Zijn er koloniale denkpatronen die de organisatie van de humanitaire hulp sturen, waar uit zich dat in? Hoe kunnen we dat herkennen en hoe kunnen we dat bijsturen?
Over de sprekers
- Kiza Magendane (foto) is keynote spreker. Hij is journalist en werkzaam bij ‘The Broker’, het kennisplatform voor internationale samenwerking. Hij is uitgenodigd om de noodhulp sector onder de loep te nemen en te bekijken in hoeverre koloniale denkstructuren hier nog aan de organisatie ten grondslag liggen.
- Thea Hilhorstis hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw aan het International Institute of Social Studies van de Erasmus Universiteit. Zij is gespecialiseerd in de ontwikkeling van gebieden die getroffen zijn door rampen of conflicten en het principe van localisation; de vraag hoe hulpverlening bij noodsituaties zo georganiseerd kan worden dat er sprake is van een samenwerking, in plaats van het eenzijdig aansturen van hulp vanuit donorlanden.
- Suying Laiis Hoofd Humanitaire Hulp van Oxfam Novib. Zij is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van nieuwe programma’s, fondsenwerving en de coördinatie tussen lokale kantoren en Den Haag tijdens rampen. Suying is daarnaast betrokken bij lobby-activiteiten en belangenbehartiging tijdens crisis- en conflictsituaties.
Overige sprekers worden binnenkort bekendgemaakt.
Foto: Sven Scholten