Hoe vergroot film bewustzijn over migratie en vluchtelingen? - Humanity House

Agenda

overzicht
Fri
31 Jan
2020

Bubble Breaker

Hoe vergroot film bewustzijn over migratie en vluchtelingen?

Films en documentaires gaan vaak over onderwerpen die het maatschappelijk bewustzijn van de kijker aanspreken. Het zijn verhalen die uit het leven gegrepen zijn en die het publiek stimuleren om buiten hun eigen bubbel te kijken. Zo ook het genre migrant cinema. Welke rol kan dit genre spelen in het vergroten van maatschappelijk bewustzijn over de onderwerpen migratie en vluchtelingen? Dat bespreken we in de eerste editie van Bubble Breaker. 

Het programma begint met een vertoning van de korte film Gifts from BabylonChristopher Tijan Smith speelt een illegale migrant die terugkeert naar Gambia. Na het schieten van de film is Smith, tragisch genoeg, zelf illegale migrant geworden. Hij vertelt zijn eigen ervaring en gaat in op de rol die hij speelt in de film. Regisseur Bas Ackermann vertelt vervolgens over zijn beweegredenen om deze film te maken.

Na de filmvertoning zullen artistiek directeur van Movies that Matter Margje de Koning en filmdocent Dr. Emiel Martens aanschuiven. Het gesprek richt zich dan op migrant cinema als genre. Wat definieert migrant cinema? Wat probeert het te bereiken? Hoe dragen films bij aan het publieke debat en kunnen ze gezien worden als ‘Bubble Breakers’?

Gifts from Babylon

Deze korte film gaat over illegale migratie van Afrika naar Europa. Het richt zich voornamelijk op het menselijk en maatschappelijk trauma dat gepaard gaat met deze migratiestroom. Dit verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een Gambiaanse migrant die terugkeert naar zijn thuisland. Na vijf jaar illegaal in Europa geleefd te hebben leidt zijn terugkomst tot een reactie van zijn omgeving. Gifts from Babylon is wereldwijd op 40 film festivals vertoond, waar de film 8 prijzen heeft gewonnen, waaronder de Award for Best Fiction Film bij the Hague Film Awards 2019.

Over de sprekers

  • Bas Ackermann is een Haagse filmmaker. Hij is schrijver en regisseur van de internationaal geprezen documentaire Welcome to the Smiling Coast (2016). Het idee voor deze documentaire kwam in 2007 toen Bas samen met partners State of Mic oprichtte. State of Mic is een multimediastudio die Gambiaanse jongeren opleidt voor video- en muziekproductie. De studio is het grootste mediaproductiehuis in Gambia. Gifts from Babylon is, naar eigen zeggen, een logisch vervolg voor deze humanitaire en sociaalbewuste filmmaker.
  • Christopher Tijan Smith speelt de hoofdrol in Gifts of Babylon. Hij was ook betrokken bij State of Mic. Realiteit en fictie lijken door elkaar te lopen aangezien Christopher sinds kort zelf asielzoeker is. Hij woont in een azc in Assen.
  • Margje De Koning heeft verschillende documentaires geregisseerd. Ze is 15 jaar werkzaam geweest voor IKON en EO gewerkt als onder andere hoofdredacteur documentaire. Sinds september 2019 is ze werkzaam als artistiek directeur van het filmfestival Movies That Matter.
  • Dr. Emiel Martens is filmdocent, onderzoeker en producer. Hij is de oprichter van Caribbean Creativity, een non-profit organisatie die zich sterk maakt voor de promotie, programmering en distributie van cinema uit de Caraïben en andere wereldcinema in Nederland. Daarnaast is Emiel mede-eigenaar van filmproductiebedrijf Gasten in je Gezicht. Hij werkte onder andere mee aan Gifts from Babylon.
  • Frederiek Biemans is Hoofd Programmering en Tentoonstellingen bij Humanity House. Zij modereert het programma.

Details

  • Engels
  • 19:30
  • 20:00
  • 21:45