De toekomst van onafhankelijke oorlog- en crisisjournalistiek - Humanity House

Agenda

overzicht
Tue
11 Jun
2019

GEANNULEERD

De toekomst van onafhankelijke oorlog- en crisisjournalistiek

Wegens omstandigheden gaat dit event helaas niet door

De media zitten in een crisis. Het wordt steeds moeilijker om goede onderzoeksjournalistiek te financieren. Zeker wanneer het gaat om onderwerpen die zich verder weg afspelen, zoals oorlog, conflict en humanitaire crises. Welke gevolgen heeft dit voor hoe er gelezen en gedacht wordt over deze onderwerpen? Hoe kunnen we opkomen voor goede, onafhankelijke journalistiek over de belangrijke mondiale uitdagingen van deze tijd? We gaan in gesprek met Heba Aly, hoofdredacteur van The New Humanitarian, een onafhankelijke nieuwsredactie die verslag doet vanuit het hart van conflicten en rampen.

In een tijd van nepnieuws en ingewikkelde mondiale uitdagingen zoals migratie, klimaatverandering en de oorlog in Syrië, is onafhankelijke kwaliteitsjournalistiek hard nodig om deze onderwerpen te onderzoeken en aan ons uit te leggen. Maar de media-industrie bevindt zich al lange tijd in een crisis. Er is weinig geld voor onafhankelijke kwaliteitsjournalistiek, zeker voor internationale humanitaire onderwerpen die verder van ons af lijken te staan. Verslaglegging van conflict en langdurige humanitaire crises wordt hierdoor selectiever en versimpeld.  Daarnaast worden journalisten en ngo’s afhankelijker van elkaar in de verslaglegging van humanitaire crises, wat de onafhankelijkheid van de journalistiek aantast.

Heba Aly, hoofdredacteur van The New Humanitarian, houdt een keynote speech over de waarde van goede, onafhankelijke verslaglegging over internationale crises. Vervolgens praten we hier verder over met Nederlandse journalisten. Hoe kunnen we er voor zorgen dat onafhankelijke en kwalitatieve journalistiek over de belangrijke mondiale uitdagingen van onze tijd mogelijk blijft?

Sprekers

  • Heba Aly is directeur van The New Humanitarian (TNH, voorheen IRIN NEWS), een onafhankelijke nieuwsredactie die verslag doet vanuit het hart van conflicten en rampen. TNH versterkt de stemmen van de getroffenen van conflict en brengt verslag uit over humanitaire hulp om effectievere en verantwoordelijke antwoorden van de internationale gemeenschap te krijgen. Heba heeft verslag gedaan vanuit conflictgebieden in het Midden-Oosten, Afrika en Centraal-Azië. Met haar recente TEDx Talk – Stop Eating Junk News – stimuleert zij het belang van verantwoordelijke journalistiek en verslaggeving over crisisgebieden. Heba Aly werd in 2018 door New African Magazine benoemd tot één van de 100 meest invloedrijke Afrikanen van 2018. Daarnaast noemde het World Economic Forum Heba in 2018 één van de 100 Young Global Leaders onder de 40 jaar.
  • Cees van der Laan is sinds 2013 de hoofdredacteur van Dagblad Trouw. Eerder in zijn carrière was hij oorlogsverslaggever voor het Noordhollands Dagblad en de Geassocieerde Pers Dienstsen. In 2000 ging hij bij Dagblad Trouw werken op de politieke redactie.
  • Joeri Boom is een Nederlandse journalist met veel ervaring in oorlogsjournalistiek. Hij versloeg conflicten in Kosovo, Macedonië, Darfur, Irak, Libanon en Afghanistan. Van 2012 tot 2017 was hij Zuid-Azië-correspondent voor NRC Handelsblad, met als standplaats New Delhi. En vanaf 2014 was hij ook radio- en tv-correspondent voor de NOS in de regio. In juni 2011 won hij de Dick Scherpenzeel Prijs voor kritische buitenlandjournalistiek, met zijn boek Als een nacht met duizend sterren, over zijn worsteling met embedded journalistiek in Uruzgan. Uit het juryrapport: “Als een van de weinigen is hij door blijven graven en heeft hij niet opgegeven. Boom vervult zo een van de belangrijkste taken van de journalistiek: het controleren van de overheid die er in het geval van Uruzgan niet voor terugdeinsde de waarheid naar haar eigen hand te zetten.”
  • Wessam Alessa is een Irakese journalist. Hij heeft verslag gedaan vanuit de frontlinies tijdens de oorlog tegen IS in de Iraakse provincies: Anbar, Kirkuk, Mosul en Salah Al Dine. Tussen 2005 en 2015 werkte hij als freelance journalist voor verschillende Engelstalige omroepen, zoals o.a. BBC Radio. Daarvoor werkte hij als correspondent China voor Central Television en was hij hoofdcorrespondent voor Press TV.
  • Tineke Ceelen. Tineke Ceelen is sinds 2003 de directeur van Stichting Vluchteling en daarmee ook het gezicht van de organisatie. Stichting Vluchteling zet zich in voor de belangen van vluchtelingen. Voor de organisatie is de media-aandacht voor actuele vluchtelingencrises en de hulpverlening van Stichting Vluchteling heel belangrijk. Tineke reist daarom geregeld samen met journalisten naar crisisgebieden.

Bekijk het Facebook-evenement hier

Details

  • Engels
  • 19:30
  • 20:00
  • 21:30