Feministische stemmen & revolutionaire muziek - Humanity House

Agenda

overzicht
Wed
17 Apr
2019

Muziek & Discussie

Feministische stemmen & revolutionaire muziek

Hoe kan femicide gestopt worden?

Ooit gehoord van femicide? Dit is het vermoorden van vrouwen, omdat zij vrouw zijn. In Mexico is dit, samen met andere vormen van geweld tegen vrouwen, een groot maatschappelijk probleem. Tijdens dit programma gaan we in gesprek met feministen uit Latijns Amerika over de oorzaken van femicide en geweld tegen vrouwen in Mexico. Wat moet er gebeuren om de cultuur van geweld te veranderen? We doen dit onder andere met Norma Andrade, oprichtster van de Mexicaanse NGO ‘May Our Daughters Return Home’ en met de band Snowapple. Zij komen net terug van een tour door Mexico waar ze met hun muziek aandacht vragen voor het probleem.

De term ‘femicide’ kreeg bekendheid dankzij de Zuid-Afrikaanse feminist Diana Russell. Zij gebruikte het woord in 1976 om extreem geweld tegen vrouwen te definiëren. De term kreeg opnieuw veel internationale aandacht, nadat honderden jonge vrouwen werden vermoord in de Mexicaanse stad Juárez. De Verenigde Naties en verschillenden mensenrechtenorganisaties hebben kritiek geuit op lokale en nationale autoriteiten in Mexico, omdat zij te weinig doen om de moorden en het geweld tegen vrouwen te berechten en te stoppen.

Tijdens dit programma gaan we in gesprek met Norma Andra. Haar dochter werd vermoord in Juárez. Omdat de daders nog steeds niet verantwoordelijk zijn gehouden, heeft zij samen met andere moeders de NGO ‘May Our Daughters Return Home’ opgericht.  Met haar en andere feminsten uit Latijns-Amerika bespreken we hoe de cultuur van geweld tegen vrouwen moet veranderen.

De band snowapple speelt verschillende nummers, waaronder hun nieuwe single La llorona – Ser mujer, waarmee zij aandacht vragen voor het probleem.

Na afloop van het programma proosten we gezamenlijk met een shotje Mezcal op de kracht van vrouwen én mannen over de hele wereld die opkomen voor gendergelijkheid.

Over de Sprekers

  • Norma Andrade is één van de oprichters van Nuestras Hijas de Regreso a Casa A.C (may our daughters return home), een Mexicaanse NGO van moeders wiens dochters vermoord zijn in Ciudad Juárez. De dochter van Norma, Lilia alejandra García Andrade, verdween op 14 februari 2001. Haar lichaam werd later teruggevonden met tekenen van lichamelijke en seksuele mishandeling. Er zijn meerdere aanslagen gepleegd op Norma, vanwege haar werk. Na de tweede aanslag, in 2012, volgde er een twitter campagne waarin de Mexicaanse president werd opgeroepen Norma beter te beschermen.
  • Tamara Idrobo Tapia is een gepassioneerde Latijns-Amerikaanse feministe met meer dan 15 jaar ervaring in sociale rechtvaardigheid en mensenrechten van meisjes, vrouwen en transgenders. Sinds 2010 werkt Tamara voor Mama Cash voor programma’s in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Ze werkt samen met feministische activisten, in de overtuiging dat verandering mogelijk is. En dat verandering begint bij de kracht van mensen om hun eigen realiteit te veranderen. Tamara gelooft in feminisme als middel om samenlevingen te transformeren naar een diverse, veilige, rechtvaardige, vreedzame, plezierige, gelijke en duurzame wereld.
  • Adriana Ronquillo is een prijswinnende Mexicaanse multidisciplinaire kunstenaar. Haar werk vormt een weerspiegeling van de botsende relatie tussen mens en natuur en het moderne en het traditionele. Adriana maakte de videoclip voor La llorona – Ser mujer.
  • Myrna de la Peña is geboren en getogen in het zuid-oosten van Mexico, maar woont nu al een paar jaar in Den Haag en is afgestudeerd in European Studies. Door dat ze nu in Den Haag woont, is zij met een nieuwe blik gaan kijken naar haar geboorteland en de positie van vrouwen in Mexico. Myrna beschrijft zichzelf als een intersectionele feminist met speciale interesse in de politiek, en als een immigrant. Daarnaast is ze geïnteresseerd in het verband tussen de Mexicaanse geschiedenis en het huidige geweld tegen vrouwen. Zij is van mening dat vooruitgang komt door het starten van een landelijk gesprek waarbij stereotypen en traditionele praktijken worden bevraagd en kritisch worden geanalyseerd.
  • Catharina Rinzema (1985) heeft een achtergrond in rechten en filosofie en werkt voor de Stichting Lezen en Schrijven, een NGO die is gericht op het verminderen van analfabetisme, zowel in Nederland als wereldwijd. Catharina staat hoog op de lijst als kandidaat voor het Europees Parlement namens de VVD van.
  • Moderator is de Mexicaanse sociaal antropoloog Cesar E. Merlín Escorza. Hij woont sinds 2017 in Nederland, vanwege zijn master antropologie en ontwikkelingsstudies aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Over Snowapple

  • Snowapple is een groep multi-instrumentalisten en zangers uit Amsterdam en Mexico. Ze spelen een mix van pop, folk, opera en avant-garde-cumbia. Snowapple heeft vier studio-albums uitgebracht met recordlabels in de Benelux, Engeland, Amerika, en Mexico. Ze toeren over de hele wereld, hun muziek is gedraaid op BBC Radio en ze verschenen op verschillende tv shows waaronder Central once (Mexico). Nu zijn ze bezig met een multimedia project, Project Lucy: een grensverleggende muziektheater show, een studio album (release eind 2019, ZIP records) en een booklet. La llorona, over femicide in Mexico, is daarvan de eerste single.

Foto: via WikiCommons 

Bekijk het Facebook-evenement hier

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 19:30
  • 20:00
  • 21:30