Feminist Zehra Khan's strijd tegen de kledingindustrie - Humanity House

Agenda

overzicht
Wed
17 May
2017

Discussie

Feminist Zehra Khan’s strijd tegen de kledingindustrie

Hoe verander je een miljoenenindustrie? In veel landen over de hele wereld werken vrouwen in kledingfabrieken onder erbarmelijke omstandigheden, lage lonen, en lange uren. Maar (feministische) activisten zoals Zehra Khan in Pakistan vechten voor hun rechten.

In een interview met de speciale gast Zehra Khan, praten we over haar ervaringen als feministische activist en genderdiscriminatie in de kledingindustrie. Veel vrouwen uit de kledingindustrie hebben niet de kans hun stem te laten horen. Actrice Jenny Mijnhijmer zal enkele van hun ervaringen vertolken in een korte monoloog. Daarna praten we verder met een panel over de mogelijkheden om de relatie tussen de kledingindustrie, zijn werknemers en het milieu positief te veranderen. En wat kunnen wij als consumenten doen?

Over de sprekers

  • Zehra Khan begon met het organiseren van thuiswerkende vrouwen in Sindh, Pakistan in 2001. Dit leidde in 2005 tot het ‘Home Based Women Workers Federation’. Recentelijk had de HBWWF een grote overwinning. Sinds afgelopen januari is de wetgeving, voorgesteld door de HBWWF, geaccepteerd. Hierdoor krijgen thuiswerkende vrouwen in de Sindh-provincie dezelfde rechten als andere werknemers.
  • Jenny Mijnhijmer is scenarioschrijfster en theatermaakster en doceert aan de HKU en de Schrijversvakschool. Ze zal in een monoloog de verhalen van andere vrouwen uit de kledingindustrie vertolken, wiens stemmen anders niet gehoord kunnen worden.
  • Shikha Sethia werkt bij Mama Cash, het internationale fonds voor feministisch activisme. Ze heeft onderzoek gedaan naar arbeidersrechten en de verantwoordelijkheid van bedrijven in de kledingindustrie.
  • Kirsten van den Hul is Tweede Kamerlid voor de PvdA. Ze is feminist en ‘change agent’, die de werelden van activisme, de zakenwereld en politiek met elkaar verbindt.
  • De Schone Kleren Campagne zet zich al jaren in voor betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. In een mini-workshop leggen ze uit waarom het zo belangrijk is dat consumenten kritische vragen stellen en geven ze tips over hoe je dat aanpakt.
  • De avond wordt gemodereerd door Ama van Dantzig, onder andere mede-oprichter van Dr. Monk. Ze verdeelt haar tijd tussen Accra en Amsterdam en probeert verbinding tussen deze werelden creëren.

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook evenement.

Details

  • Engels
  • 19:00
  • 19:30
  • 21:45