De documentaire De Deal toont de gevolgen van de Turkije-deal. De nadruk ligt op het eiland Lesbos, waar nog steeds duizenden mensen in onzekerheid verkeren. In de film vertellen vluchtelingen, vrijwilligers en de architect van de Deal, Gerald Knaus, over de effecten van de deal. Het resultaat is een indringend inzicht in het huidige Europese migratiebeleid. Na de film praten we met Gerald Knaus over de gevolgen van de Turkije-deal en hoe humanitaire organisaties hiermee moeten omgaan.
“Veel van de organisaties die opkomen voor mensenrechten en vluchtelingen hebben helemaal gelijk als ze kritiek hebben op wat er gebeurt. Maar waar ik bang voor ben is nietsontziende kritiek, zonder mensen te proberen te overtuigen het anders aan te pakken”, aldus Knaus in de documentaire.
Voor dit programma nodigen we de humanitaire sector uit voor een constructief gesprek over hoe Europa een begrenst, maar tegelijkertijd humaan migratiebeleid kan voeren. Zijn er alternatieven op de deal denkbaar? Zijn die alternatieven houdbaar? En zijn er voorwaarden waaronder humanitaire organisaties kunnen instemmen met de deal?
Over de sprekers
- Gerald Knaus. Directeur van de onafhankelijke denktank European Stability Initiative (ESI). Knaus wordt gezien als de architect van de Turkije-deal. Hij wordt verguisd door extreemrechts én mensenrechtenorganisaties, maar ook bewonderd om zijn intellectuele moed. Onvermoeibaar reist Knaus door Europa om te pleiten voor een beter Europees asielbeleid waarbij mededogen gecombineerd wordt met realistische oplossingen.
- Thea Hilhorst. Hoogleraar Humanitaire Hulp en Wederopbouw aan het International Institute of Social Studies (ISS) in Den Haag.
Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook evenement.