Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag werd in 1993 opgericht op basis van resolutie 827 van de VN-Veiligheidsraad. De hoop was dat de strafrechtelijke vervolging van oorlogsmisdadigers zowel slachtoffers als daders zou laten zien dat zij die zich schuldig maken aan oorlogsmisdaden verantwoordelijk worden gehouden en gestraft.
Nerma Jelacic van het Joegoslavië-Tribunaal gaat in op de impact van het tribunaal en de politieke situatie op de Balkan. Welke effecten hebben de aanklachten op politici en kunnen zij actief blijven in het publieke domein? En hoe ging het tribunaal zelf om met de negatieve houding onder delen van de Balkanese bevolking en de politieke campagnes die de legitimiteit van het tribunaal in twijfel trokken?
Over de spreker
Nerma Jelacic is Hoofd Communicatie bij het Joegoslavië-Tribunaal. In de afgelopen jaren werkte ze als consultant in landen als Jemen, Syrië en Irak. Nerma is één van de oprichters van de Balkan Investigative Reporting Network, een regionaal initiatief dat in de Balkan publieke interesse promoot in journalistiek en media ontwikkeling. Ze heeft mediaplatforms opgericht die berichten over oorlogstribunalen en de nalatenschap van de Joegoslavie-oorlogen.