Munir Said Thailib was één van de bekendste Indonesische mensenrechten-activisten. Hij had sterke kritiek op het Indonesische leger en was niet bang om de misdaden van de Indonesische overheid en het leger naar buiten te brengen. In 2004 werd Munir op een vlucht naar Nederland vergiftigd met arsenicum en overleed aan boord. Volgens organisaties als World Organisation Against Torture en International Federation for Human Rights blijft de moord op het hoogste niveau onbestraft. Ook de weduwe van Munir, Suciwati, stelt dat er op presidentieel niveau weerstand is tegen het onthullen van de waarheid.
Nu, elf jaar later, is een fietspad in Den Haag vernoemd naar Munir. Amnesty International en de Gemeente Den Haag hebben Suciwati (geprezen door TIME Magazine als een ‘Aziatische heldin’) naar Nederland uitgenodigd voor de opening van het Munirpad én voor een gesprek in het Humanity House.
Over de Sprekers
Na het overlijden van haar man heeft Suciwati Munir de strijd tegen straffeloosheid en mensenrechtenschendingen in Indonesië voortgezet. Ze pleit voor het vastzetten van het voormalig hoofd van de Indonesische geheime dienst, volgens haar schuldig aan de moord op haar man. Eind 2013 opende ze het eerste mensenrechtenmuseum in Indonesië. Papang Hidayat (onderzoeker Indonesië, Amnesty International) geeft een korte introductie over de uitdagingen voor Jojo Widodo’s nieuwe regering. De moderator van de avond is Gerry van Klinken (Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde – Zuidoost-Azië en Caribbean Studies).
Dit programma is onderdeel van De Haagse Vrijheidsweken