#MeToo in de noodhulpsector - Humanity House

Agenda

overzicht
Tue
03 Apr
2018

Verslag

Programma terugluisteren

Het hele programma is nu terug te luisteren op ons blog.

Foto: Wolfmann

Discussie

#MeToo in de noodhulpsector

Seksfeesten in Haïti, uitbuiting van Syrische vrouwen in ruil voor hulpgoederen, en seksueel misbruik van kinderen. In de media is de afgelopen tijd het beeld geschetst van een verziekte noodhulpsector en gewetenloze hulpverleners. Tijdens dit programma gaan we in gesprek met sprekers uit de journalistiek, psychiatrie, politiek én de noodhulpsector zelf over dit beeld en machtsmisbruik in de humanitaire sector.

We gaan dieper in op de wanpraktijken en bekijken de problematiek in breder perspectief, voorbij de paniek en beschuldigingen. Want hoe groot en structureel is het probleem? Wat doen macht en crisis met het moreel van een hulpverlener? En wat wordt er al aan gedaan en wat is er nog meer nodig?

Over de sprekers

  • Maite Vermeulen. Correspondent Conflict & Ontwikkeling bij journalistiek platform De Correspondent. Voor De Correspondent verdiept Maite zich in de organisaties en systemen die de wereld beter moeten maken, zoals de Verenigde Naties, de Wereldbank en de goededoelensector. Voor de serie De Noodhulpmachine bezocht ze in tien maanden negen landen om antwoord te vinden op de vraag: Hoe werkt noodhulp?
  • Ton Meijers. Directeur Programma’s & Campagne’s bij Oxfam Novib. Hij is verantwoordelijk voor het aansturen van thematische units en noodhulp bij Oxfam Novib. Ook het verbeteren van kwaliteit en impact, en het meten daarvan, valt onder zijn takenpakket.
  • Pim Scholte. Psychiater en wetenschapper. Pim is psychiater en voorzitter van de raad van Antares Foundation, een non-profitorganisatie gericht op personeelsverzorging en het beheer van stress in humanitaire en ontwikkelingsorganisaties overal ter wereld. Hij is verbonden met verschillende organisaties op humanitair gebied. Als onderzoeker is hij betrokken bij studies over humanitaire hulpverleners, door oorlog getroffen bevolkingsgroepen, vluchtelingen en slachtoffers van seksuele uitbuiting.
  • Bart Romijn. Directeur bij Partos. Partos is de Nederlandse branchevereniging voor internationale samenwerking, waarvan circa 100 NGO’s lid zijn.
  • Christine Pirenne. Hoofd humanitaire hulp bij het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • Moderator is Patrick van der Hijden.

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook-evenement.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Nederlands
  • 19:30
  • 20:00
  • 21:30