De documentaire Mohammad en Jafar gaat over twee Palestijnse jeugdvrienden die al meer dan 25 jaar bevriend zijn. Samen hebben ze alle confrontaties met de Israëlische troepen overleefd. De film toont een uniek beeld van vriendschap, opgroeien, persoonlijke keuzes en overleven in een Palestijns vluchtelingenkamp. Na de film praten we verder met de documentairemaker en met Awni Farhat, blogger gevlucht uit Gaza.
Het persoonlijke verhaal begint in de jaren 90 als Mohammad en Jafar nog jong zijn. Ze groeien op in een vluchtelingenkamp vlakbij Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever. Ze gooien stenen naar Israëlische soldaten die hun land bezetten en proberen zich te onttrekken aan de wanhoop. Vrienden worden doodgeschoten bij demonstraties en Mohammad ziet zijn vader voor zijn ogen sterven als hij geraakt wordt door een Israëlische sluipschutter.
Uiteindelijk kiezen Mohammad en Jafar hun eigen weg in het leven. Maar de hoop om terug te keren naar hun oude dorp blijft. Vanwaar dat heftig verlangen om terug te keren naar het land van je voorouders? Wat zou jij doen als je in hun schoenen stond en als vluchteling niet naar het land van je ouders en grootouders zou kunnen terugkeren?
Over de sprekers
- Marcel Goedhart. Documentairemaker. Voor deze documentaire bezocht Marcel de jongens, ooit twee stenengooiers, voor de vierde keer. ‘Eerder was ik er in 1993 voor het Jeugdjournaal en in 2000 en 2008 voor NOVA. Ik volg ze dus al 25 jaar’, aldus de regisseur.
- Awni Farhat. Vluchteling uit Gaza. Blogger en mensenrechtenactivist.
- De moderator is Ghada Zeidan. Directeur van Palestine Link.
Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook-evenement.