Hoe vergeef je de persoon die jouw kind heeft doodgeschoten? Deze vraag staat centraal in ‘One day after peace’. In deze ontroerende en veel bekroonde documentaire volgen we de persoonlijke zoektocht van Robi Damelin. Zij verliest haar zoon door een kogel van een Palestijnse sluipschutter. Wanneer de sluipschutter haar verzoek tot contact afslaat, reist Robi af naar haar geboorteland Zuid-Afrika. Daar hoopt zij te kunnen leren van de waarheids- en verzoeningsmethoden die zijn toegepast na het apartheidsregime.
Om af te rekenen met het verleden van de apartheid koos Zuid-Afrika voor een Waarheids- en Verzoeningscommissie. In ruil voor het vertellen van de volledige waarheid, konden daders amnestie krijgen. Robi Damelin vertrekt na de dood van haar zoon naar haar geboorteland en praat met daders en slachtoffers van de apartheid. Wat heeft de Zuid-Afrikaanse methode hun gebracht? En wat kunnen Israël en Palestina daarvan leren? In hoeverre is verzoening überhaupt mogelijk na zoveel vijandschap?
Over het nagesprek
Na afloop van de film praten we verder met historicus en filosoof Michael Onyebuchi Eze over de vragen uit de film en over Ubuntu, de filosofie waar de waarheidscommissie op gebaseerd was. Welke invloed had deze filosofie op het proces van vergeven en verzoenen? En in hoeverre kunnen andere landen leren van deze filosofie?
Michael Onyebuchi Eze. Historicus, politicoloog en filosoof. Michael doceert momenteel African political theory aan de Universiteit van Amsterdam en graduate study aan de Trinity Hall, University of Cambridge. Michael heeft veel geschreven over ubuntu filosofie en de betekenis daarvan voor politieke verandering.
Over de film
Regisseur: Erez Laufer
Landen: Zuid-Afrika, Israël
Jaar: 2012
Duur: 86 min.
Gesproken taal: Engels, Hebreeuws
Ondertiteling: Engels
Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook-evenement.