HagueTalks: betere toegang tot rechtspraak voor slachtoffers van internationale misdaad - Humanity House

Agenda

overzicht
Wed
08 Jun
2016

Interactief debat

HagueTalks: betere toegang tot rechtspraak voor slachtoffers van internationale misdaad

Slachtoffers van internationale misdrijven ondergingen vaak gruwelijke wreedheden. Hoe kunnen we hun toegang tot rechtspraak vergemakkelijken? Kom naar deze HagueTalks en praat mee.

De afgelopen twee decennia wordt er binnen het Internationaal Strafhof en de Buitengewone Kamers in de Hoven van Cambodja erkend dat slachtoffers van internationale misdaden het recht hebben om deel te nemen aan procedures, en om herstelbetalingen te ontvangen.

Maar het pad voor slachtoffers om de toegang tot die rechtspraak te krijgen, is niet altijd gemakkelijk. Uitdagingen zijn o.a. het verstrijken van de tijd, de fysieke en culturele afstand tussen de rechterlijke instanties en de gemeenschappen die zijn getroffen door de misdaden. Daarnaast is het moeilijk om herstelbetalingen voor misdaden van dergelijke ernstige aard vast te stellen.

Slachtoffers blijven echter de reden waarom deze en andere tribunalen zijn opgericht. Ze zijn actoren voor verandering en hun empowerment, onder meer door erkenning van hun lijden en betrokkenheid bij rechtvaardigheidsinitiatieven, is van cruciaal belang voor sociale verandering in de betrokken landen. Hoe kan dit beter? Praat mee!

Over de sprekers op deze HagueTalks

Mariana Pena is een advocaat uit Argentinië en heeft de afgelopen tien jaar met slachtoffers van internationale misdaad gewerkt. Momenteel is ze rechtsjurist voor de Open Society Justice Initiative.

Paolina Massidda is hoofdadviseur voor het Bureau voor Openbare Rechtsbijstand voor Slachtoffers bij het Internationaal Strafhof (ICC). In deze functie heeft ze duizenden slachtoffers vertegenwoordigd tijdens hun deelnamen aan de rechtszaken voor het Hof.

Michael Liu was raadsman van de slachtoffers bij de Buitengewone Kamers in de Hoven van Cambodja. Hij is de oprichter en secretaris-generaal van de Chinese Initiative on International Criminal Justice.

Tamar Avaliani van het Mensenrechtencentrum in Georgie deelt haar ervaringen bij het vertegenwoordigen van slachtoffers voor het Europese Hof van de Rechten van de Mens.

Moderator is Gaelle Carayon van REDRESS.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 19:00
  • 19:30
  • 21:00