In También la Lluvia lopen verleden en heden, fictie en realiteit door elkaar. De idealistische filmmaker Sebastián (Gael García-Bernal) reist naar Cochabamba, Bolivia om een film te maken over de verovering van Amerika door Columbus. Tijdens het filmen lopen de spanningen vanwege de Boliviaanse watercrisis hoog op. Sebastián is vastbesloten om met een historisch epos de mythe over het ontstaan van de Westerse beschaving in Amerika voor eens en voor altijd te herzien. Hij wil Columbus’ goudzucht en slechte behandeling van de inheemse bevolking blootleggen. Maar de lokale acteurs hebben andere zaken aan hun hoofd: de watervoorraad is volledig geprivatiseerd en verkocht aan een Amerikaanse multinational. Vijfhonderd jaar na de komst van Columbus vindt in hetzelfde gebied opnieuw strijd plaats. Dit keer over water in plaats van goud. De filmopnamen lopen vast en de filmmakers worden gedwongen partij te kiezen in het conflict.
Paul Laverty, de vaste scenarioschrijver van Ken Loach plaatst de Boliviaanse wateroorlog van 2000 in deze sterke speelfilm van de gerenommeerde, Spaanse regisseur Icár Bollaín (Te doy mis ojos) tegenover Columbus’ kolonisatie van Zuid-Amerika in 1492. De ingenieus verweven verhaallijnen van También la Lluvia (‘Even the rain’) geven een analyse van zowel de politiek van het filmmaken als de erfenis van het kolonialisme.
In gesprek met …
Na afloop van de film kun je vragen stellen aan een betrokkene bij het onderwerp van de film. Dit keer is dat Victor van Oeijen, Ik werkzaam voor CEADESC, een organiatie in Bolivia die opkomt voor de rechten van inheemse bevolkingsgroepen. Sinds 1985 werkt hij afwisselend in Nederland en Bolivia.